SC DISTRIGAZ SUD, filiala Craiova, a recuperat peste trei miliarde de lei de la agentii economici, in urma unui articol aparut in Gazeta de Sud. In editia din 19 octombrie 2004, enumeram citiva dintre marii datornici care au „uitat“ sa isi achite restantele catre DISTRIGAZ. Articolul a avut efectul scontat, deoarece majoritatea celor amintiti atunci si-au onorat debitele. In aceasta situatie, reprezentantii institutiei au realizat doar sapte debransari de la reteaua de gaze. In total, dintre cele aproximativ cinci miliarde de lei, lucratorii au recuperat trei miliarde de lei. Spre deosebire de agentii economici, unde numai o parte au reactionat pozitiv, la asociatiile de proprietari, situatia s-a rezolvat, deoarece toate au ajuns cu datoriile la zi.
„Cei care nu au platit au fost debransati. In saptaminile urmatoare trebuie sa vina sa isi achite debitele, pentru ca altfel nu le dam drumul la gaze si nu pot beneficia de caldura“, a precizat Constantin Anoiu, reprezentantul DISTRIGAZ.
In prezent, in judetul Dolj exista peste 60 de agenti economici care au datorii si carora nu li se mai furnizeaza gaze. Reprezentantii DISTRIGAZ preconizeaza ca, la inceputul lunii noiembrie, numarul datoriilor sa scada.
Angajatii DISTRIGAZ- „haituiti“ de consumatorii rau-platnici
Si pentru ca totul trebuie facut conform legii, agentii economici care s-au „trezit peste noapte“ ca trebuie sa achite zeci de milioane de lei sau chiar sute de milioane de lei la DISTRIGAZ s-au vazut nevoiti sa mai scoata ceva bani din buzunar, de data asta pentru garantie. Desi cei mai multi stiau reglementarile in vigoare, au facut tot posibilul sa se eschiveze. Incercarile acestora au esuat, deoarece fiecaruia i-a fost calculata media consumului din ultimele 12 luni. Aceasta actiune are la baza HG nr. 1043/2004, care stipuleaza la art. 19 ca „valoarea garantiei se calculeaza la pretul reglementat al gazelor naturale, inclusiv TVA, valabil la data constituirii acesteia. Cantitatile considerate la stabilirea garantiei sint: pentru consumatorii noncasnici – consumul mediu pentru 30 de zile, calculat pe ultimele 12 luni“. „Nu toti au reactionat pozitiv. Cind am inceput sa le facem calculul, a trebuit sa mai dea citeva milioane pe care nu le pusesera la socoteala. Noi nu am avut cum sa ii ajutam. Daca insa se tin de cuvint si vor plati la timp, le vom da inapoi banii dupa doi ani“, a continuat Constantin Anoiu. Vestea ca, pe linga datorie, sa mai dea alti bani i-a speriat pe comercianti, care au inceput sa ii agreseze verbal pe angajatii DISTRIGAZ.
Urmatoarea actiune de acest gen, la nivelul agentilor economici, va fi intreprinsa pe 15 noiembrie 2004. Angajatii DISTRIGAZ spera insa ca pina atunci majoritatea datornicilor sa vina de bunavoie sa isi achite datoriile.