36.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalBolnavii sint in pragul revoltei

Bolnavii sint in pragul revoltei

In Spitalul Judetean Slatina nu se maninca de 68.000 de lei pe zi, pentru simplul fapt ca bolnavilor nu le este rezervata aceasta suma pentru mincare. Se maninca diferentiat, in functie de sectie, in functie de meniul zilei, in functie de pofta celor care impart mincarea, de la 37.915 lei, pina la 72.000 de lei. Mincarea nu e proasta, bolnavii viseaza doar ca primesc zeama lunga si urme de margarina pe feliuta de piine, bucatarii gatesc cu totul altceva, iar conducerea nu pare sa fi auzit vreodata de incidente, precum cel cu brinza topita mucegaita, de saptamina trecuta, sau de sustragerea de alimente pe drumul de la ghiseu pina la masa bolnavilor.

„Care avem de acasa avem, care nu murim de foame“

O feliuta stravezie de piine, cu urme de unt si gem, asta maninca la micul dejun majoritatea bolnavilor din Spitalul Judetean Slatina. Fericitii internati la Chirurgie Plastica, Dializa, Pediatrie, Oncologie si proaspetele mamici au parte, in plus, de o feliuta de salam, sau brinza topita, sau cascaval, sau telemea. La prinz, o zeama lunga, in care cauti cu luminarea o bucatica de carne, iar la felul doi o mincare in care doar printr-o fericita coincidenta (vizita vreunui membru din conducere, galagie cu o zi inainte etc.) poti gasi un cotoias, o aripioara, ceva.

Marturiile bolnavilor din Sectiile Chirurgie, Chirurgie Toracica si Ortopedie, sectii in care, de regula, nu sint internati bolnavi care trebuie sa manince regim, sint mai mult decit lamuritoare. „Ciorba e nesarata si n-are nici un gust. Care avem de acasa avem, care nu murim de foame, ca daca ne-am lasa in mincarea de la spital…“. O alta bolnava, internata de mai mult o luna, se plinge ca n-a vazut carne decit de doua ori. „Si atunci, asa, urme“, spune pacienta. Batrinii s-au resemnat din toate punctele de vedere, asa ca de ce ar mai conta ce maninca la spital. Mai rau e cu cei de departe, care n-au rude sa-i viziteze zilnic, poate nici bani, asa ca fac foamea. Mai bine le e patronilor magazinelor din spital, care vind pe rupte alimente.

Copiosul mic dejun se serveste destul de devreme, dupa care, pina aproape de ora 14.00, bolnavilor „li se lungesc ochii“ dupa prinz. Seara, se pare ca le este scris sa se bucure de paste sau orez, chiar daca reprezentantii firmei care se ocupa de prepararea hranei, ELCOMEX, ne astern in fata cearsafuri intregi cu peste 20 de regimuri.

„Noi nu facem fripturi si pentru asistente, si pentru…“

Putin mai e si se face un an de cind la Spitalul Judetean Slatina cantina s-a privatizat, in numele unor bucate mai alese si la preturi mai mici. Patronul a semnat un contract pentru o perioada de proba de o luna (decembrie 2003), luna in care si-a facut calculele, a vazut cum stau treburile. Reprezentantii firmei ELCOMEX SA spun pe ocolite ca angajatii spitalului sint in stare sa fure de la gura bolnavilor, motiv pentru care in noul contract incheiat au semnat pentru prepararea hranei si predarea pe sectii, pe baza de semnatura, iar de aici se ocupa ca hrana sa ajunga la patul bolnavului cine s-o nimeri si cine s-o pricepe, dintre angajatii spitalului. Nu exclud ca mincarea la pacienti sa ajunga putina si proasta (?!?), dar nu admit ca ar fi vina firmei. Asa ca ni se prezinta evidente peste evidente, fise de predare a hranei pe sectii, tabel cu caloriile si te miri ce alte hirtoage, dupa care ni se face invitatia sa vedem, ce se gateste. Si, ce e drept, copanele de pui sfiriiau in tavi, parca in ciuda celor care doar le viseaza in farfurie. Numai ca mincarea se livreaza pentru toti bolnavii sectiei, iar portiile le fac angajatii spitalului. Care impart cele 250 de grame. (350 pentru norocosii cu supliment) de piine oferite zilnic, asa cum se pricep. La fel se intimpla si cu bucatelele de friptura, si cu portiile de supica, si cu…

Marin Topoloiu, directorul economic al firmei, declara ca responsabilitatea pentru toate problemele semnalate nu este in nici un caz a firmei: „Noi nu facem fripturi si pentru asistente, si pentru… Nu comentez ce se intimpla, insa noi va putem prezenta ce facem noi aici“. Mai mult, ne asigura si asistenta dieteticiana Doina Antonovici, ca si directorul de marketing, Mihai Dragomir, controale se fac periodic, de catre o echipa mixta, din care, invariabil, face parte directorul de ingrijiri medicale al Spitalului Judetean, Petre Staicu. Si s-a constatat, nu doar o data, ca se fura din mincarea bolnavilor.

Brinza topita cu mucegai

C-o fi buna, ca n-o fi buna, calitatea hranei e criticata nu doar de bolnavi, ci si de personalul medical. Doctorii au spus-o, nu o data, asistentii se abtin, doar pentru ca… In cursul saptaminii trecute, joi, 9 septembrie, bolnavii de la Chirurgie Plastica au reclamat ca brinza topita care le-a fost servita la micul dejun este mucegaita. Asistenta-sefa a sectiei, Rodica Dutan, a mers la directorul cu ingrijirile medicale, a spus despre ce este vorba, iar brinza a fost recuperata, in parte, si retrasa din consum. Se pare ca a fost un caz izolat, brinza era in termenul de garantie, dar modul de pastrare la furnizor a dus la mucegaire. Gustul amar a ramas insa, chiar daca in aceasta sectie pacientii par sa fie multumiti de ce maninca (valoarea hranei poate ajunge, in aceasta sectie, la 72.000 lei/zi, pentru un pacient).

Directorul extraterestru

Directorul general al spitalului, ec. Gheorghe Dumitrescu, n-a vazut, n-a auzit. Nu s-a plins nimeni, niciodata, n-a facut nimeni sesizare scrisa. „Cine constata asa ceva sa faca sesizare scrisa“, a spus Gheorghe Dumitrescu. Cit despre episodul cu brinza mucegaita, directorul vrea sa fie si mai convingator: „Refuz sa cred ca s-a intimplat asa ceva“, spune uluit, chemind reprezentantul firmei ELCOMEX pentru lamuriri. Si pina la urma se stabileste ca da, s-a intimplat, dar ca a fost anuntat furnizorul, caruia i s-a pus brinza-n brate. Cit despre restul, nu mai conteaza ca unul dintre membrii echipei de conducere a fost prezent mereu la controalele efectuate alaturi de cei de la cantina, si ca, teoretic, ar fi fost necesar sa-i aduca la cunostinta superiorului sau cele constatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS