30.6 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalRemember 11 Septembrie 2001: „Ochii care nu se vad se uita“

Remember 11 Septembrie 2001: „Ochii care nu se vad se uita“

Este oarecum ciudat ca in ultima vreme nu s-a mai auzit nimic de Osama bin Laden, scrie in editia de ieri a cotidianul american USA Today.

Creierul atacurilor teroriste din 11 septembrie nu a mai inregistrat din luna aprilie nici o caseta video in care sa indemne la crime in masa. Rolul sau a fost preluat de locotenentul lui, Ayman al-Zawahri. Intr-o inregistrare video transmisa joi la televiziunea Al-Jazeera, acesta prezice infringerea fortelor americane pe fronturile din Iark si Afganistan.

In saptaminile si lunile care au urmat atacului din 11 septembrie 2001, americanii nu puteau rosti cu ura numele lui bin Laden atit de des cit si-ar fi dorit. Presedintele Bush a facut un apel pentru prinderea sa „viu sau mort“, iar declaratiile unor oameni care sustineau ca l-au vazut pe teroristul barbos devenisera aproape la fel de dese ca si cele despre Elvis. Insa, asa cum spune zicala „ochii care nu se vad se uita“, bin Laden a fost aproape sters intre timp din memoria americanilor.

Acum, se crede ca bin Laden s-ar fi ascuns in muntii de la granita Afganistanului cu Pakistanul. Locul exact nu il stie nimeni. Unii experti in terorism sustin ca lipsa de comunicare indica faptul ca liderul afgan ar fi bolnav sau poate chiar mort. Altii cred ca acesta s-ar fi „dat la fund“ pentru o vreme, pentru a planifica urmatorul atac terorist; dovezi descoperite in aceasta vara pe un laptop al unui pakistanez ar sugera ca un nou atac terorist ar putea avea loc in aceasta toamna.

In orice caz, bin Laden a devenit simbolul neputintei guvernului american de a lupta impotriva terorismului. Astfel, o intrebare fireasca ne vine tuturor in minte: Daca natiunea cea mai puternica nu poate sa il gaseasca pe cel mai cautat om din lume, cum poate oare sa spere in anihilarea unor intregi retele de teroristi mai mult sau mai putin cunoscuti?

Putem gasi o multime de raspunsuri, insa nici unul satisfacator. Presedintele Bush se faleste ca trei sferturi din conducerea al-Qaeda a fost fie capturata, fie ucisa de la producerea evenimentului din 11 Septembrie. Intr-adevar, nu este o realizare usor de trecut cu vederea, mai ales pentru ca unul dintre cei capturati este Khalid Shaikh Mohammed, omul despre care se crede ca ar fi fost de fapt cel care ar fi planuit atacurile.

Expertii in terorism spun ca pierderile suferite de al-Qaeda la nivel inalt ar fi determinat organizatia sa devina mai putin centralizata. Gruparea inca mai este capabila de acte teroriste la o scara mai mica, dar ar avea probleme in organizarea unora de amploare, precum cele de la New York si Washington.

Acesta este o slaba consolare pentru americani, care, la fel ca si Bush, tot vor sa il vada pe bin Laden prins, intr-un fel sau altul, viu sau mort. Aceasta ar aduce un fel de alinare a durerii celor aproape 3.000 de familii ale oamenilor ucisi intr-o zi racoroasa de septembrie, in urma cu trei ani. In plus, ar marca un triumf imens al SUA in ofensiva impotriva al-Qaeda, deloc neglijabil in contextul anului electoral 2004, in care George W. Bush isi joaca sansele de a ramine la Casa Alba pentru inca patru ani.

Insa, deocamdata, libertatea lui Osama bin Laden ne aminteste mereu de pericolele si neprevazutul vietii pe care o traim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS