39.5 C
Craiova
vineri, 25 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalO defectiune tehnica ar fi putut provoca un grav accident ecologic

O defectiune tehnica ar fi putut provoca un grav accident ecologic

„Fiecare piesa a grupurilor de la Portile de Fier I este demontata si supusa controlului specialistilor, in vederea retehnologizarii. A fost semnalata o defectiune majora la una din piesele grupului cinci. Am avut un noroc dumnezeiesc ca nu s-a intimplat pina acum o nenorocire“, a declarat directorul HIDROELECTRICA, Traian Oprea. Potrivit acestuia, astfel de probleme tehnice nu pot fi depistate decit in cazul unor lucrari de modernizare de amploare, cum sint cele care se realizeaza in prezent la Portile de Fier I. In urma cu aproximativ o luna, rotorul turbinei grupului cinci a fost demontat si supus verificarii tehnice la UCM Resita, unde s-au gasit fisuri de mari dimensiuni in butuc, cauzate de turnarea defectuoasa a piesei, in urma cu 30 de ani. Fisurile ar fi putut duce la avarierea rotorului turbinei, provocind scurgerea in Dunare a circa 60-70 de tone de ulei, incident care ar fi afectat grav ecosistemul in zona.Teodor Pavelescu, directorul Sucursalei Hidrocentrale Portile de Fier, spune ca defectiunea putea duce la intreruperea functionarii hidroagregatului pe o perioada indelungata, situatie care ar fi generat costuri importante si mari pierderi energetice.

La rindul sau, Traian Oprea a precizat ca „este foarte important ca aceste retehnologizari sa se faca la timp, pentru a evita riscurile majore“, aratind ca in urma lucrarilor de modernizare se reduc la minimum riscurile de mediu, iar durata de exploatare a hidrocentralei va fi prelungita cu 30 de ani.

Contractorul general al lucrarilor este firma austriaca VA Tech Hydro, programul urmind sa fie finalizat anul viitor. Proiectul vizeaza cresterea capacitatii instalate a grupurilor energetice si a sigurantei in exploatare. Cele sase grupuri au ajuns la limita de functionare garantata de producator. Portile de Fier I si II asigura 41% din energia produsa in unitatile HIDROELECTRICA.

• Livia POPESCULucrarile de retehnologizare de la hidrocentrala Portile de Fier I au dus la descoperirea unor defectiuni majore la turnarea unei piese instalate in urma cu 30 de ani, care ar fi putut cauza un grav accident ecologic pe Dunare.

Dupa ce a fost demontat, rotorul unei turbine a fost supus verificarii tehnice. Fisurile de mari dimensiuni descoperite in butuc ar fi putut duce la avarierea rotorului turbinei, provocind scurgerea in Dunare a circa 60-70 tone de ulei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS