39.5 C
Craiova
vineri, 25 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCampania prezidentiala din SUA, marcata de atentatele din 2001

Campania prezidentiala din SUA, marcata de atentatele din 2001

Un minut de reculegere va fi tinut astazi, la Ground Zero din New York, la ora locala 8.46 (15.46 ora Romaniei), cind primul avion s-a izbit de turnul nordic al World Trade Center. Momentul de reculegere va fi urmat de evocarea victimelor.

Citirea numelor victimelor va fi intrerupta pentru trei minute la ora la care al doilea avion a intrat in coliziune cu celalalt turn al World Trade Center, la ora locala 9.03 (16.03 ora Romaniei) si la ora la care turnurile s-au prabusit, adica la 9.59 (16.59 ora Romaniei) si 10.29 (17.29 ora Romaniei).

Amenintarea terorista continua sa fie prezenta in Statele Unite, marcind, la trei ani dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, campania electorala in vederea alegerilor prezidentiale de la 2 noiembrie.

Consecintele materiale si economice ale atentatelor se atenueaza treptat. Fondul pentru indemnizarea victimelor si-a finalizat activitatea in iunie, turismul a depasit criza declansata imediat dupa atentate si au inceput activitatile de construire a memorialului de la Ground Zero din New York, care urmeaza sa se finalizeze in 2008 sau 2009.

Cu toate acestea, atentatele de la 11 septembrie, soldate cu 3.000 de morti, continua sa marcheze viata americanilor. Familiile victimelor s-au organizat in grupuri de presiune. In acelasi timp, atacurile au revenit frecvent in actualitate prin raportul de ancheta al Comisiei 11 septembrie sau prin filmul cineastului Michael Moore, „Farenheit 9/11“.

Actualele dezbateri privind politica externa a administratiei de la Washington din cadrul primei campanii electorale prezidentiale de dupa atentatele din 2001 se desfasoara in jurul respectivei tragedii.

„Stim, de la 11 septembrie 2001, ca tara noastra trebuie sa gindeasca in mod diferit: trebuie sa luam in serios amenintarile inainte sa se concretizeze“, a declarat presedintele George W. Bush in discursurile sale de campanie.

Democratii nu au facut din combaterea terorismului punctul dominant al campaniei lor electorale, din cauza avantajului acordat candidatului republican in acest domeniu de opinia publica. Cu toate acestea, si democratii fac deseori referire la 11 septembrie, care a fost la originea unui elan politic consensual in Statele Unite.

Politicienii democrati subliniaza ca amintirea evenimentelor de la 11 septembrie a ramas adinc intiparita in mintea tuturor americanilor.

„Nici unul dintre noi nu va uita data de 11 septembrie, cu totii am vazut imaginile teribile ale prabusirii cladirilor World Trade Center din New York si ale Pentagonului in flacari“, a subliniat candidatul democrat la vicepresedintia Statelor Unite, John Edwards.

„Toti regretam cele 3.000 de vieti pierdute in atentatele de la 11 septembrie“, a adaugat Edwards, care a criticat esecurile razboiului impotriva terorismului, inclusiv incapacitatea de a-l captura pe Osama bin Laden.

In septembrie 2004, amintirea atentatelor este cu atit mai intensa, cu cit autoritatile americane au decretat „o luna de alerta nationala“ din cauza existentei unui risc sporit de comitere a unor actiuni teroriste pe teritoriul american.

„Luna de alerta“ a fost lansata oficial pe 9 septembrie, in cadrul Congresului de la Washington, in prezenta politicienilor americani. In acelasi timp, doua zile de ceremonii discrete vor avea loc in vederea comemorarii atentatelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS