• Zeci de romani au fost intorsi de la Vama Portile de Fier si obligati sa voteze in statia CFR • La Devesel, satenii s-au revoltat ca primarul le-a conditionat acordarea banilor pentru lucrarile agricole de participarea la vot • Reprezentantii PNL au sesizat posibile fraude la Sectiile de votare 120, 121 si 235
Mehedintenii s-au hotarit cu greu sa se indrepte spre urnele de votare, pregatite pentru referendumul privind revizuirea Constitutiei. In prima zi, cea mai slaba prezenta s-a inregistrat la Simian, de 12 la suta, in timp ce la Devesel, primarul a incercat sa-i mobilizeze pe localnici sa vina la vot, promitindu-le ca vor primi pe loc banii pentru lucrarile agricole. Nici celor care au incercat sa treaca granita pe la Portile de Fier I nu le-a fost usor, pentru ca a trebuit sa arate stampila cu mentiunea VOTAT, ca sa paraseasca Romania.
Pompierii, jandarmii si detinutii au fost cei mai grabiti votanti
87 de pompieri si 414 jandarmi si-au exercitat dreptul de vot, simbata dimineata, la urna special amenajata la sediul Grupului de Pompieri „Drobeta“ din Turnu Severin. Desi militarii in termen de la garnizoana Drobeta Turnu Severin au incheiat votarea in doar doua ore, sectia speciala a ramas deschisa pina ieri seara.
Potrivit capitanului Marian Corpotoi, comandantul Detasamentului nr.1, din cadrul Comandamentului de Jandarmi Judetean Mehedinti, efectivele de jandarmi angrenate in paza sectiilor de votare si-au exercitat dreptul de vot dupa terminarea programului.
La Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, 57 de detinuti si-au exercitat si ei dreptul de vot, in cadrul sectiei special amenajate in cadrul institutiei. Votarea s-a incheiat simbata, in jurul orei 11.00, un singur detinut, Daniel Verbuncu, refuzind sa-si exercite acest drept. Comandantul Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, col. Vasile Burcu, a spus ca, spre deosebire de anii trecuti, angajatii institutiei nu au putut sa voteze in cadrul unitatii, pe liste speciale.
Moldovenii, intorsi din drum de la vama
La cele 252 de sectii de votare din Mehedinti, pina simbata seara, participarea la vot a fost de aproximativ 19% si s-a situat peste media pe tara. Majoritatea populatiei rome din comuna Simian nu a participat la referendumul pentru revizuirea Constitutiei, ceea ce a plasat localitatea in coada clasamentului judetean. Pe locuri fruntase s-au situat comunele Vinjulet, Poroina, Jiana, Cujmir, Sisesti, unde prezenta la vot a fost de peste 50%, in prima zi. La Devesel, in citeva ore, peste 30 la suta dintre locuitori se prezentasera simbata la urne, dupa ce primarul le-a promis ca le va imparti banii alocati de guvern pentru lucrarile agricole de toamna. Mai mult, distribuirea sumelor de bani s-a facut in incinta primariei, ceea ce contravine legii. Cei mai revoltati au fost cei care nu aveau carte de alegator, care au ramas cu banii neridicati.
„Ne obliga sa votam ca sa ne luam banii. Asa ceva nu s-a mai pomenit. A zis sa venim de dimineata, ca intr-o camera se voteaza si in alta ne da banii. Acuma, cica nu pot sa iau banii, ca nu am carte de alegator si nici buletin la mine“, a spus Ioana Drocan, de 56 de ani, din Devesel.
Din Vama Portile de Fier I, zeci de persoane au fost intoarse din drum, pentru ca nu aveau stampila VOTAT aplicata pe buletin. Multi moldoveni, plecati la muncile de toamna spre Serbia, au fost nevoiti sa ajunga in statia CFR, sa voteze la sectia special amenajata si sa se reintoarca in punctul de trecere a frontierei.
Potrivit presedintelui Sectiei de votare nr. 59, Stefan Tamblac, pina ieri la ora 13.00, peste 200 de persoane aflate in tranzit votasera in gara din Drobeta Turnu Severin: „Am facut apel prin statie, din jumatate din jumatate de ora, pentru cei care sint in preajma garii sa vina sa voteze“.
La Craguiesti, din 629 alegatori, peste 200 au votat la urna mobila
Dupa videoconferinta speciala, cu presedintii de consilii judetene, si in Mehedinti s-au luat masuri de mobilizare a cetatenilor spre urnele de vot, presedintele Constantin Sirbulescu deplasindu-se in zona Strehaia, iar prefectul Dan Trancota spre zona de sud. Ieri, au aparut si primele sesizari privind posibile fraude la vot. Reprezentantii PNL au depus o contestatie la Biroul Electoral Judetean (BEJ), in legatura cu nereguli constatate la Sectiile de votare 120, 121 si 235. Liberalilor li s-a parut ciudat ca la sectiile mentionate au fost obtinute 360 de voturi, prin urne mobile.
La Sectia 235, din satul Craguiesti, comuna Cazanesti, unde erau inscrise 629 de persoane, peste 200 au votat prin intermediul urnei mobile. Reprezentantii PNL Mehedinti au considerat ciudat faptul ca mai mult de un sfert din totalul votantilor sa fie persoane nedeplasabile si au solicitat o ancheta din partea BEJ.
Presedintele sectiei, Emilia Guta, a spus ca situatia a fost creata de timpul nefavorabil: „Localnicii dintr-un sat, care se afla la sapte kilometri de centru, au solicitat sa ne deplasam acolo. Urna a fost transportata cu un reprezentant al PRM“.
Potrivit presedintelui BEJ, judecator Ion Curelea, deplasarea urnei mobile s-a facut la solicitarea verbala, si nu scrisa, a cetatenilor. Ieri, la raportarea de la ora 12.00, in Mehedinti isi exercitasera dreptul de vot 31,48 la suta dintre alegatori, situind judetul pe locul cinci la nivel de tara.