La romani, una dintre cele mai vechi si traditionale culturi este cea a nucului. Numai ca, la fel ca in cazul altor culturi, nucul trebuie crescut azi dupa standardele de performanta si eficienta. In prezent, el a devenit o specie pomicola „de lux“, fructele sale fiind solicitate pe pietele din judet, din tara, dar si din alte tari ale Uniunii Europene. Foarte longevivi si nepretentiosi, nucii se afla in atentia Directiilor Agricole din tara, care incearca sa infiinteze culturi de nuci acolo unde solul este adecvat.
Nucile sint cautate pe pietele din Romania si strainatate
Nucile nu se folosesc numai pentru miezul extras si folosit in industria agroalimentara (cofetarii sau pentru ulei) si pentru consum direct, ci si pentru sapun, lacuri, extragerea uleiurilor eterice etc. Fructele verzi se folosesc pentru prepararea unor dulceturi foarte gustoase, iar lemnul de nuc este foarte apreciat pentru calitatea sa superioara. Acesta este rezistent, plastic, se lucreaza usor si are desene foarte variate din cauza diferentelor de culoare dintre vasele lemnoase, diferente cauzate de anii de crestere diferiti. Din cauza ca exploatatiile de nuci sint importante pentru orice natiune, Guvernul si-a propus sa protejeze plantatiile de nuci. Este interzisa defrisarea nucilor, iar gospodarii care intentioneaza sa taie un singur nuc trebuie sa depuna o cerere la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala. In locul unui nuc taiat, trebuie plantati alti cinci.
Romania este in topul tarilor producatoare de nuci
Nucul romanesc da o productie medie de 16 kg de nuca, productia totala fiind estimata la citeva zeci de mii de tone de nuci pe an. In mare parte, nucile se valorifica pe pietele din Bucuresti si din orasele mari ale tarii, iar foarte putine iau drumul exportului. In prezent, Romania se mentine intre primele sase tari ale lumii producatoare de nuci, cu o productie anuala de 32.000-35.000 de tone. Din analiza evolutiei productiei de nuci se constata ca, in jurul anului 1938, Romania producea anual peste 120.000 de tone de nuci in coaja, ceea ce o situa pe locul doi in lume dupa SUA si pe primul loc in privinta exportului.