Procurorul oradean Alexandru Lele considera normala redeschiderea dosarului de contrabanda in cazul fiului fostului prefect de Bihor, apreciind ca, daca se va merge pina la capat cu ancheta, „vor pica unele capete“.
In opinia lui Lele, daca nu ar fi redeschis dosarul, autoritatile romane s-ar fi vazut in fata unui scandal international. „Daca nu se va lucra serios, nu stiu cum se va explica Parchetul roman in fata partii slovace, a Interpol si a organelor de ancheta din SUA, deoarece aici a avut loc o spalare imensa de bani, dovedita cu acte. O data redeschis dosarul, singura problema care se mai pune e cit de departe se va merge in interior. Cert e ca vor pica unele capete“, a declarat Alexandru Lele.
Procurorul considera ca, dat fiind ca este vorba de o activitate de contrabanda, „musamalizata de oficialitatile locale“, cei la care se poate ajunge sint functionarii vamali, cei ai organelor de control financiar si ofiterii care au efectuat controalele asupra transporturilor de carburanti, dar si procurorii bihoreni care l-au scos de sub urmarire penala pe Adrian Tarau.
Alexandru Lele crede ca redeschiderea dosarului va avea efecte si in plan politic. „Interesant va fi palierul politic, avind in vedere raspunsurile date de primul ministru pe marginea dosarului lui Tarau si a suspendarii mele. Cei din parlament il pot intreba pe domnul Nastase, acum, cind Parchetul a redeschis cauza: a fost dezinformat sau a spus ceea ce a spus cu buna stiinta? Premierul nu va putea nega interventiile sale, iar ca sa il protejeze, PSD va spune probabil ca a fost dezinformat. In conditiile in care primul ministru a declarat ca nu sint probe, Parchetul Curtii Supreme de Justitie a revenit acum si sustine ca nu s-au administrat probe concludente la acest dosar“, apreciaza procurorul oradean.
Adrian Tarau – fiul fostului prefect de Bihor – si doi complici ai sai in presupuse acte de contrabanda cu petrol se afla din nou in atentia procurorilor, care au decis redeschiderea dosarului acestora, a informat Ministerul Public. Prin ordonanta 4666/2002 din20 mai 2002 a Sectiei de analiza, studii, control si perfectionare profesionala din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie, s-a decis infirmarea solutiei de scoatere de sub urmarire penala data in dosarul 23/P/2001 al Parchetului Curtii de Apel Oradea fata de Adrian Nicolae Tarau, Mircea Liviu Pocse si Mircea Adrian Jurjut, pentru infractiunea de contrabanda.
Prin aceeasi ordonanta, s-a dispus redeschiderea si reluarea urmaririi penale a persoanelor mentionate, „apreciindu-se ca, in cauza, nu au fost administrate toate probele de natura a contribui la aflarea adevarului si la stabilirea tuturor imprejurarilor in care au fost savirsite faptele“, se arata in comunicatul Ministerului Public. Cercetarile in acest caz sint efectuate de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului Curtii Supreme de Justitie, cu sprijinul politistilor Directiei Cercetari Penale a Inspectoratului General al Politiei. Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, a fost arestat in aprilie 2001, sub acuzatia de complicitate la contrabanda.
Parchetul Tribunalului Bihor a emis pe numele acestuia un mandat de arestare, pe care ulterior l-a revocat. Tarau este acuzat ca a avut cunostinta despre afacerile lui Mircea Pocse, care ar fi importat din Slovacia, in trei transe, 1.400 de tone de benzina de avion. Pocse ar fi vindut apoi, prin firma sa, Lucmir Impex SRL, marfa in Romania, sub forma de benzina Premium. Autoritatile au aflat de afacere, astfel ca Pocse a fost trimis in judecata si condamnat la efectuarea unei pedepse cu inchisoarea de doi ani si jumatate, pentru inselaciune, cu executare la locul de munca.
La cererea Parchetului, autoritatile slovace au transmis oficial informatii potrivit carora firma din Slovacia a exportat benzina Premium, astfel ca s-a formulat o noua acuzatie, respectiv de contrabanda, cu ramificatii internationale, si a aparut un nou suspect, fiul prefectului. Adrian Tarau a fost eliberat din arest pe motiv de boala, fiind internat in 2001, pentru o perioada, la Sectia de Cardiologie a Spitalului Judetean din Oradea. Procurorul oradean care a declansat ancheta in cazul fiului prefectului Adrian Tarau este Alexandru Lele, care a fost recent suspendat din functie. Alexandru Lele declara ca Adrian Tarau a creat in judet o adevarata retea care ajunsese sa controleze aproape toate sectoarele majore ale activitatii economice, sociale si politice. Potrivit procurorului oradean, fiul fostului prefect ar fi avut sprijinul politiei, al organelor fiscale, vamii si al altor factori de decizie.
Dupa ce Lele a fost inlaturat din ancheta vizindu-l pe Adrian Tarau, dosarul fiului fostului prefect a fost inchis, procurorii dind solutia de scoatere a lui de sub urmarire penala. Intre timp, Lele a fost acuzat de favorizarea infractorului, arestare nelegala, cercetare abuziva si sustragere de inscrisuri.
La locuinta sa, in martie, s-a deplasat procurorul Cristian Panait din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie. Intentia acestuia a fost de a perchezitiona casa procurorului Lele. Dupa citeva zile, Panait a stabilit ca Lele nu este vinovat de cele ce i se imputa. In urma unor discutii contradictorii cu sefii sai pe marginea acestui caz, procurorul Panait s-a sinucis.
Daca ancheta in cazul Tarau va merge pina la capat, vor pica unele capete
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei