Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din Europa au creat mai multe joburi verzi, şi-au îmbunătăţit eficienţa resurselor şi au contribuit la tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon în anul 2013, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat de Comisia Europeană (CE). Potrivit cercetării, 42% din IMM-urile din UE au în prezent cel puţin un loc de muncă verde – cu 5% mai mult faţă de estimările din 2012 – cumulând peste 20 de milioane de joburi „verzi”. Peste o jumătate dintre acestea sunt în sectorul produselor şi serviciilor ecologice (controlul poluării aerului, energie din surse regenerabile, eficienţă energetică, managementul deşeurilor, materiale reciclate, servicii prietenoase cu mediul). Totuşi, creşterea numărului de locuri de muncă verzi este vizibilă în special în sectorul firmelor care nu oferă produse şi servicii verzi, pe fondul creşterii presiunii economice de a utiliza resursele mai eficient, se arată în rezultatele Eurobarometru.
În România, exceptând producătorii de energie din surse regenerabile, firmele nu beneficiază de stimulente fiscale sau subvenţii pentru măsurile de înverzire pe care le iau. Pentru a identifica direcţiile de dezvoltare, a fost lansat proiectul „Spre o Economie Verde cu Emisii de Carbon” (SEVER CO2), care urmăreşte formularea de politici publice care să sprijine creşterea economică prin emisii scăzute de carbon. Proiectul este derulat de Fundaţia TERRA Mileniul III, în parteneriat cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).
În UE există aproximativ 20,3 milioane de întreprinderi mici şi mijlocii, ce furnizează aproximativ 90 de milioane de locuri de muncă. Ele au o contribuţie esenţială în atingerea ţintelor „Europa 2020”, strategia UE pentru creştere inteligentă, sustenabilă şi inclusivă. Cercetarea a inclus peste 11.000 de IMM-uri din statele membre şi din Albania, Islanda, Liechtenstein, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Turcia, Israel şi SUA.