22.3 C
Craiova
vineri, 2 mai, 2025
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Cuponarii“ îşi lasă banii în conturile SIF Oltenia

„Cuponarii“ îşi lasă banii în conturile SIF Oltenia

Milioane de euro zac în conturile Societăţii de Investiţii Financiare Oltenia, pentru că micii acţionari nu îşi ridică, ani de-a rândul, dividendele distribuite de societate. Preşedintele Tudor Ciurezu spune că banii pot fi ridicaţi oricând de micii acţionari pe mulţi ani în urmă, nefiind termen de prescripţie. Banii care nu sunt ceruţi de acţionar sunt rulaţi de SIF prin conturi.

Dividendele repartizate de Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Oltenia nu sunt ridicate în totalitate de micii acţionari, astfel că s-a ajuns ca sume colosale cuvenite, în special, cuponarilor, să stea în conturile SIF, neridicate de ani de zile. Pentru fiecare acţionar, suma este modică, dar adunate pe mai mulţi ani şi pe milioane de acţionari care deţin titluri de valoare la SIF Oltenia (SIF5 pe Bursă) se adună o sumă colosală care aparţine, în totalitate, acelor persoane.

9% din dividendele totale nu sunt ridicate de acţionari

Preşedintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, a declarat, pentru GdS, cum este posibil ca sume aşa de mari să fie neridicate de către acţionari şi de ce nu îi informează SIF pe micii acţionari că au bani de ridicat de la societate: „Există un impediment. Acestea sunt dividende cuvenite, în general, pentru acţiunile reziduale, adică pentru zece acţiuni ale fiecărui mic acţionar şi dacă s-ar trimite prin Poştă, nu ar acoperi nici măcar costurile cu Poşta. Dacă noi am acordat anul trecut dividend de 0,13 lei pe acţiune, înmulţit cu zece acţiuni reziduale înseamnă o sumă infimă, chiar şi pe 10 ani calculată. Circa 90% din dividendele neplătite sunt pentru astfel de acţiuni reziduale. Cei care au subscris la “marea privatizare în masă” pentru alte societăţi au primit, în plus, la un cupon de 100 de acţiuni şi zece acţiuni reziduale“. Dacă 90% din dividendele neplătite efectiv oamenilor sunt pentru acţiuni reziduale, restul de 10% sunt bani cuveniţi unor acţionari care au pachete mai mari de acţiuni, fie de valoarea unui cupon, fie chiar mai multe, pentru care trebuie să-şi ridice dividendele.

Ce a făcut SIF cu banii neridicaţi de „cuponari“

Societatea de Investiţii Financiare are 5 milioane de acţionari, mulţi dintre ei fiind „cuponari“. Pentru un cupon de 100 de acţiuni, omul trebuie să încaseze un dividend brut de 13 lei, pentru anul trecut, care se impozitează cu 16%, conform legii.
Tudor Ciurezu a spus că nu poate spune suma exactă care este neridicată de micii acţionari, dar că aceasta se ridică la 9% din totalul dividendelor acordate de societate. „Cu această sumă exactă s-ar crea confuzii în rândul marilor acţionari. Unii zic că s-au îmbogăţit SIF-urile cu aceşti bani, dar aceşti bani au fost reinvestiţi în timp. Dividendele neridicate reprezintă aproximativ 9% din dividendele pe care le plăteşte SIF Oltenia în total“, a explicat Ciurezu.
Chiar şi aşa, 9% înseamnă milioane de euro şi poate zeci de milioane de lei. SIF5 are peste 580 de milioane de acţiuni emise. SIF decide ce parte din profit se repartizează acţionarilor şi tot societatea poate comunica suma neridicată de micii acţionari. La nivel central, Economica.net a estimat suma la 28 de milioane de lei, în lipsa unei cifre oficiale de la SIF5.
Spre deosebire de alte SIF-uri din ţară, la Craiova s-a luat hotărârea ca sumele din dividende neridicate de acţionari să nu se prescrie după trei – cinci ani, aşa cum se întâmplă la restul. „Aceşti bani sunt la dispoziţia acţionarilor oricând“, a conchis preşedintele SIF Oltenia. Problema este că micii acţionari, fie nu sunt informaţi despre dividendele pe care trebuie să le încaseze, fie nu au posibilitatea de a ajunge la Craiova să ridice acei bani. Unii „cuponari“ care au avut acţiuni la SIF Oltenia au decedat, iar urmaşii lor nu au avut bani să facă taxa de succesiune.

SIF poate vira banii direct în contul acţionarului

Conducerea SIF Oltenia a declarat că acţionarii pot indica modalitatea prin care li se pot distribui dividendele, fie prin Poştă, direct la domiciliu, fie într-un cont bancar indicat de acţionar. Ceilalţi au posibilitatea să ridice dividendele direct de la ghişeele BCR, cu care există o convenţie de ani de zile, şi unde acţionarul se prezintă la ghişeu doar cu buletinul sau cu cartea de identitate.
Acei acţionari ai SIF care au procură notarială nu mai pot ridica dividendele soţului/soţiei sau altei rude de la BCR, ci doar de la sediul SIF Oltenia, banca invocând faptul că nu mai are departament juridic la nivelul sucursalei. Banca le dă banii doar titularilor, adică acţionarilor direcţi la SIF Oltenia, iar cei care au procură notarială pentru alţi acţionari trebuie să se deplaseze la sediul SIF Oltenia din Craiova, de pe Strada Tufănele, nr. 1.

Cum pot face taxa succesorală moştenitorii care vor acţiunile rudelor

Înainte de a merge la un notar pentru a trece pe numele lor acţiunile rudei decedate, moştenitorii legali trebuie să se informeze corect, fie de la Depozitarul Central, din Bucureşti (unde se ţine evidenţa acţiunilor), fie să consulte un broker din Craiova sau orice alt municipiu reşedinţă de judeţ, pentru a evita să plătească de două ori taxă succesorală pentru aceleaşi acţiuni. Moştenitorii se pot duce la notar cu certificatul vechi de acţiuni al rudei decedate, dar între timp este posibil ca societăţile să fi fuzionat, iar oamenilor să li se fi dat acţiuni în altă parte. În astfel de cazuri, moştenitorii trebuie să aibă un certificat de la Depozitarul Central (costă 5 lei, plus taxe poştale de 7 lei şi acel certificat este trimis direct la domiciliul solicitantului) sau un extras de cont de la depozitar, din care reiese exact ce acţiuni a deţinut defunctul. După informarea corectă asupra acţiunilor actuale ale rudei decedate, moştenitorii pot face efectiv succesiunea şi pot plăti o singură taxă succesorală. Este foarte important ca moştenitorii să aibă acte (succesiune) exact pe numărul de acţiuni aferente acelui cupon drept moştenire. Din practică, brokerii spun că sunt multe succesiuni greşite şi oamenii sunt nevoiţi să mai plătească alţi bani la notar, pentru a trece datele exacte ale moştenirii. „Vin mulţi oameni cu succesiuni greşite, pentru că fie numărul de acţiuni este schimbat şi nu mai corespunde cu cel de pe cupon, fie au fuzionat societăţile şi nu mai corespunde firma, fie cuponarul a primit acţiuni în altă parte. Ca să nu plătească o altă taxă succesorală, moştenitorii trebuie să se informeze corect asupra numărului de acţiuni deţinute şi asupra societăţii la care mai deţineau rudele lor acţiunile“, a spus George Popa, broker local.

Există şi „cuponari“ la alte societăţi care oferă dividende

La „marea privatizare“, oamenii au primit cupoane la mai multe societăţi. Aşadar, există mai multe societăţi care acordă dividende şi care au drept acţionari persoane fizice. Există cuponari la SIF Oltenia, la Foraj Sonde Craiova, Artego Târgu Jiu, Conpet Ploieşti, plus cei care au avut iniţial la Peco Dolj, Arpechim sunt acum acţionari la SNP Petrom. Multe dintre aceste firme acordă şi dividende. Micii acţionari fie nu ştiu că au de luat bani anual, atunci când se distribuie dividendele, fie sunt sumele prea mici pentru a se justifica moşteniri, succesiuni şi alte costuri suplimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS