20.9 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMişcarea sindicală din CEO rămâne dezbinată

Mişcarea sindicală din CEO rămâne dezbinată

\n

Dezbinarea mişcării sindicale din minerit nu poate fi decât în favoarea administraţiei Complexului Energetic Oltenia (CEO). Şefii CEO vor avea de acum înainte o misiune mai uşoară în ceea ce priveşte negocierile, dar şi acordarea unor drepturi. În ciuda faptului că este vorba de o companie cu acţionariat majoritar de stat, iar sindicatele ar trebui să aibă o misiune mai uşoară din acest punct de vedere, în ultimul an şi jumătate mişcarea sindicală din mineritul Olteniei a ajuns aproape la pământ. În prezent, există trei tabere care îşi dispută întâietatea în ceea ce priveşte intrarea la negocieri cu administraţia. Este vorba de sindicatele desprinse din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) şi conduse de Ion Ruşeţ şi care acum s-au afiliat la Federaţia „Univers“, sindicatele care au rămas în Federaţia Naţională Mine Energie, condusă încă de Marin Condescu, controversatul lider de sindicat, precum şi aproximativ 1.500 de salariaţi care au rămas nesindicalizaţi.

Unii grevă, alţii la instanţă

În timp ce angajaţii sunt dezamăgiţi de felul în care arată mişcarea sindicală, liderii îşi dispută supremaţia pentru locul de la masa negocierilor cu administraţia Complexului Energetic Oltenia. Sindicaliştii lui Marin Condescu au intrat astăzi în cea de-a noua zi de grevă a foamei. Este vorba de Marin Golea, Toma Tatomir şi Petre Bejinaru. Acesta din urmă a ajuns la spital, după ce starea de sănătate i s-a înrăutăţit. De miercuri însă, alt lider de sindicat, Dumitru Popa, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, a intrat şi el în greva foamei, în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia din Târgu Jiu. Protestatarii solicită începerea de negocieri cu administraţia, respectarea contractului colectiv de muncă şi a unor hotărâri judecătoreşti.

Amânare pentru SMER

Dacă anumiţi lideri din Federaţia Naţională Mine Energie au intrat în refuz de hrană, alţi sindicalişti au fost prezenţi ieri la Tribunalul Gorj. Aici a fost programat un nou termen în procesul în care Sindicatul Mine Energie Rovinari (SMER) încearcă să dobândească personalitatea juridică. Există şi câteva contestaţii la înfiinţarea SMER şi care au fost depuse de liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie. Sindicaliştii din SMER, conduşi de Gabriel Căldăruşe, unul dintre secunzii lui Ion Ruşeţ, încearcă de peste două luni să intre în legalitate, dar demersurile acestora sunt blocate în instanţă de foştii lor colegi. Tribunalul Gorj a amânat judecata pentru ca magistraţii să poată să studieze actele depuse la dosar. La fel s-a întâmplat şi cu Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO), care ar fi trebuit să fie majoritar la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Judecătorii nu au fost însă de acord cu modalitatea de înfiinţare prin fuziune a Sindicatului Mine Energie Oltenia, care ar fi trebuit să fie condus de fostul adjunct al lui Condescu, Ion Ruşeţ. Acesta din urmă a plecat din FNME pentru a înfiinţa SMEO, despre care se spune că ar fi favorabil intereselor administraţiei. De mai bine de un an şi jumătate, minerii şi energeticienii aşteaptă ca scandalul dintre lideri să se încheie şi cineva să îi reprezinte în faţa administraţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS