16.7 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateStrategia naţională pentru reducerea efectelor secetei, pe termen scurt şi mediu

Strategia naţională pentru reducerea efectelor secetei, pe termen scurt şi mediu

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri, printr-o Hotărâre, Programul de măsuri pentru elaborarea Strategiei naţionale pentru reducerea efectelor secetei, pe termen scurt şi mediu.
Prin acest act normativ, Guvernul a alocat 3 milioane de lei Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru finanţarea procesului de elaborare a Strategiei Naţionale şi a Planului naţional de acţiune pentru combaterea fenomenelor de degradare a terenurilor, de secetă şi deşertificare pe termen mediu şi scurt.
 De asemenea, Hotărârea prevede convocarea Comitetului naţional pentru combaterea efectelor secetei, înfiinţat prin Hotărârea Guvernului nr. 474 din 2004. Acest Comitet trebuie să prezinte Guvernului spre aprobare, în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, proiectul Strategiei naţionale.
Din acest Comitet Naţional fac parte reprezentanţi ai ministerelor Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mediului şi Dezvoltării Durabile, Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Transporturilor, Economiei şi Finanţelor, Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerul Sănătăţii. Strategia naţională pentru combaterea fenomenelor de degradare a terenurilor, de secetă şi deşertificare pe termen mediu şi scurt va aduce o abordarea integrată a problemelor legate de secetă, în condiţiile în care, după o iarnă relativ blândă, în luna aprilie România a prezentat cel mai mare deficit pluviometric din ultimii 150 de ani. Elaborarea Strategiei va fi coordonată de Ministrul Agriculturii.
Obiectivele Strategiei de combatere a secetei vor fi:
– protecţia şi conservarea resurselor de apă existente şi realizarea de noi acumulări de apă,
– protecţia şi conservarea resurselor de sol şi a ecosistemelor
– reconstrucţia zonelor deteriorate ca efect al secetei
Hotărârea de Guvern include şi obiective sectoriale avute în vedere la elaborarea Strategiei, printre care: reamenajarea luncii Dunării şi a zonele de luncă ale unor râuri interioare, crearea unor salbe de iazuri, reabilitarea amenajărilor de irigaţii existente şi realizarea de noi amenajări, reîmpăduriri, folosirea unor soiuri de seminţe cu rezistenţă la secetă, utilizarea de tehnologii de lucru a solului adaptate condiţiilor de mediu.
Strategia va cuprinde măsuri atât pentru agricultură, dar şi pentru asigurarea resurselor de apă necesare populaţiei, luând în calcul şi posibilele intervenţii în cazuri de urgenţă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS