Un grup de militari germani a sosit la Craiova intr-o misiune mai putin obisnuita: sa… curete iarba de pe mormintele soldatilor cazuti in lupta pe aceste meleaguri in timpul primului razboi mondial. Grupul este format din opt subofiteri si un ofiter, toti din cadrul Grupului 21 Rachete Antiaeriene din Sanitz – Germania. De fapt, cei noua nemti sint in concediu si s-au oferit voluntar sa vina in România, pentru a ingriji mormintele soldatilor germani, activitate care are la baza un acord semnat intre Guvernul României si cel al Germaniei privind mormintele de razboi românesti din Germania si mormintele germane din România, acord ratificat prin Legea nr. 170/1997.
„Cei noua militari germani vor curata mormintele si vor face tot ceea ce trebuie pentru ca locul in care au fost inmormintati la Craiova soldatii germani cazuti in primul razboi mondial sa arate perfect. Astfel de actiuni au mai avut loc la Braila si Focsani, urmind sa se desfasoare actiuni similare si in alte sapte orase din România in care exista cimitire germane“, a precizat maiorul Costel Simion, ofiter cu relatiile publice in cadrul Brigazii 2 Infanterie Usoara „Rovine“.
Schimb de experienta la curatat de morminte
La munca lor, cei noua nemti vor fi ajutati de tot atitia militari români care activeaza in cadrul Divizionului 205 de Aparare Antiaeriana din Craiova. Soldatii români vor invata ce inseamna rigurozitatea germana in cele zece ore pe zi in care vor munci cot la cot, iar militarii germani vor afla ce inseamna bucataria cazona româneasca, mai ales ca vor lua masa in Cimitirul Catolic craiovean, pentru a nu pierde timpul cu deplasarea la si de la masa.
Alegerea unor militari români de la antiaeriana care sa ii ajute pe militarii germani de la rachete nu a fost intimplatoare, ci s-a dorit ca, in timp ce muncesc cot la cot, sa poata face si un schimb de experienta in privinta tehnicii militare utilizate de cele doua armate. Subofiterii germani le-au povestit ieri omologilor lor români despre rachetele antiracheta Patriot, iar militarii români urmeaza sa le vorbeasca colegilor lor, in zilele urmatoare, despre artileria româneasca, in care inca se mai situeaza la loc de frunte tunuri din anul 1937. Tabara militara organizata la Craiova pentru ingrijirea mormintelor de razboi germane se va incheia pe 22 iunie.