Curtea de Apel a stabilit ca primarul de la Seaca de Cimp nu are dreptul la prime
70 de primari si viceprimari din judetul Dolj au actionat in judecata consiliile locale din localitatile in care isi exercita functiile, cerind spor de vechime si plata celui de-al 13-lea salariu. In urma cu doua saptamini, judecatorii de la Tribunalul Dolj au trimis dosarele acestora Curtii de Apel Craiova, pentru a decide ce sectie se va ocupa de ele: conflicte de munca sau contencios administrativ. In urma analizarii cauzei, Curtea de Apel a decis ca procesul va fi judecat la contencios administrativ, dosarul urmind sa se intoarca la Tribunalul Dolj pentru judecare.
Initiatorul acestei actiuni este primarul comunei Seaca de Cimp, Fane Rogojina. „Toate problemele au inceput in luna octombrie 2004, cind la primarie au venit in control inspectori de la Curtea de Conturi. In urma verificarilor, acestia ne-au imputat mie, viceprimarului si contabilului ca ne-am insusit cel de-al 13-lea salariu, desi nu aveam dreptul, dupa cum au sustinut ei. Noi am incercat sa le explicam ca acelasi lucru l-au facut si cei care au ocupat functiile pina in 2002. In aceste conditii, s-a stabilit ca trebuie sa restituim banii, in cazul meu fiind vorba de 20 de milioane de lei, iar in cazul viceprimarului, de 13 milioane de lei. Am inceput sa platim defalcat, deoarece mai aveam si alte datorii. In ianuarie 2005, Curtea de Conturi a deschis actiune la tribunal, iar, cind s-a dat sentinta, noi am avut cistig de cauza. Prin urmare, aceasta trebuia sa ne dea inapoi banii, conform sentintei nr. 34/1 februarie 2005“, a declarat Fane Rogojina.
Curtea de Conturi a facut insa recurs la Curtea de Apel Craiova, de data aceasta conducerea Primariei Seaca de Cimp fiind obligata sa achite sumele care ii fusesera imputate anterior. De asemenea, s-a constatat ca, pentru activitatea pe care o desfasoara, primarul si viceprimarul au dreptul doar la o indemnizatie lunara, si nu la salariu.
„Nu mi se pare normal sa nu primim spor de vechime, fond de premiere si cel de-al 13-lea salariu. De aceasta parere sint si alti colegi ai mei din judet, care au actionat in judecata consiliile locale din localitatile lor“, a incheiat primarul comunei Seaca de Cimp.
Ceilalti primari si viceprimari din judet au continuat insa actiunea, sperind sa aiba cistig de cauza. Avantajele pe care acestia incearca sa le obtina l-au incintat si pe viceprimarul Craiovei, Sorin Iordache, care a precizat ca este o idee buna. „Alta problema este in legatura cu salariile pe care le avem. Secretarul primariei are indemnizatia mai mare decit mine si decit primarul. Ar trebui sa ne mareasca si noua indemnizatiile“, a precizat Iordache.