Constructia viitoarei catedrale din Craiova, situata in cartierul Craiovita Noua si considerata a fi unicat in zona balcanica, a fost inceputa in urma cu 12 ani, dar lucrarile au fost sistate aproape anual din cauza lipsei fondurilor. Singura lucrare care s-a realizat este fundatia, de mai bine de un an si jumatate neintervenindu-se in nici un fel la inceperea propriu-zisa a constructiei. In toti acesti ani, pina si proiectul cladirii a fost „depasit“ o data cu trecerea timpului, fiind nevoie de o refacere aproape completa a schitelor. In prezent, proiectul este aproape gata, iar reprezentantii Mitropoliei Craiova spera ca, in cel mai scurt timp posibil, constructia catedralei sa reinceapa.
In anul 1993 au fost derulate primele lucrari la constructia viitoarei catedrale a Craiovei. Dupa numai un an, lucrarile au fost sistate din cauza lipsei banilor. Din banii disponibili doar fundatia a fost ridicata. Lucrarile au fost sistate apoi ani buni, fiind reluate dupa aproximativ zece ani. „Lucrarile au fost intrerupte de nenumarate ori, din cauza lipsei banilor necesari derularii unor lucrari de o asemenea amploare, fiind necesare fonduri importante pentru ridicarea si finalizarea catedralei. Singurii bani investiti in viitoarea catedrala sint din fonduri proprii ale Mitropoliei Olteniei (bani donati de enoriasi si mici fonduri prevazute in bugetele locale) si banii alocati anual de Consiliul Judetean Dolj (anul acesta alocindu-ne trei miliarde de lei)“, a mentionat Marius Neacsu, preot paroh la Parohia Sfintul Ioan Botezatorul Sebastian.
Sute de credinciosi vin la slujbele tinute linga fundatia catedralei
Pina si proiectul realizat in anii ’90 s-a invechit, fiind nevoie de o refacere conform noilor norme in vigoare, dar si cerintelor Uniunii Europene. „A fost o refacere a proiectului constructiei aproape integrala. In aceste zile, trebuie sa primim la Mitropolie schitele noului proiect. Forma catedralei va fi total diferita de cea clasica, realizata in stilul unei biserici. Va fi unicat ca mod de constructie nu doar in zona Olteniei sau a tarii, ci chiar la nivel european. Banii care ne vor ramine dupa ce vom plati proiectul vor fi investiti in lucrarile necesare derularii constructiei. Trebuie aflat insa daca firma de constructii SC Independenta, care s-a ocupat in anii trecuti de realizarea lucrarii, va dori sa continue ridicarea catedralei. Un lucru este insa cert: in cel mai scurt timp vor incepe noile etape ale constructiei“, a spus Marius Neacsu.
Pina la finalizarea catedralei, in incinta spatiului destinat constructiei a fost ridicat un paraclis (o bisericuta) in care sa se tina slujbele religioase. Conform preotului paroh al acestui paraclis, spatiul este mult prea mic pentru numerosii credinciosi care au inceput sa vina in numar din ce in ce mai mare la biserica. „Si la sfinta slujba de duminica spatiul este mult prea mic pentru efectuarea in bune conditii a slujbei. Sint foarte multi credinciosi care vin aici, biserica si viitoarea catedrala fiind situate in cel mai mare cartier craiovean. La sarbatorile importante este foarte multa lume, slujbele fiind tinute de obicei afara. De aceea, este prevazut pe noul proiect al catedralei realizarea la subsolul cladirii a unui paraclis, unde sa fie tinute slujbele pina la finalizarea lucrarii.
Cei care dau un ban pentru temelia unei biserici sint saracii
Preotii parohi sint insa increzatori ca lucrarile vor fi derulate, fiind sprijiniti si de procentul de 1% din impozitul platit catre stat, pe care din acest an oamenii il pot directiona in vederea construirii de biserici sau in alte scopuri caritabile. „La sfirsitul anului sintem optimisti ca vom primi si banii donati de craioveni catre constructia bisericilor. De anul viitor, procentul care va putea fi directionat creste la 2%. Acesti bani oricum intra in fondurile statului, de aceea este mult mai bine sa fie oferiti de oameni in scopuri caritabile sau pentru ridicarea unor case de cult religios. Este o speranta, pentru ca altfel nici in 10, 15 ani Catedrala din Craiova nu va fi ridicata. In general, in Craiova, oamenii saraci sint cei care ofera un ban in cutia milei pentru astfel de proiecte, ei sint cei care pun temelia unei biserici“, a spus Gheorghe Cioiu, purtator de cuvint al Mitropoliei Olteniei.