• Consiliul local plateste si acum o dobinda lunara de 114.000.000 de lei la un imprumut BCR, luat ca garantie in cadrul unui proiect SAPARD, aflat in prezent in vizorul PNA • Derularea programului cu finantare externa a fost blocata de ancheta procurorilor anticoruptie • Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj, a declarat ca nu ar trebui sa existe suspiciuni in ceea ce priveste legalitatea proiectului de alimentare cu apa si a recunoscut ca autoritatile locale continua sa achite din bani publici dobinda la imprumut • Cele 1,8 miliarde de lei au fost obtinute ilegal de la BCR prin gajarea sediilor primariei si a caminelor culturale din Barbatesti si Socu
Edilii comunei gorjene Barbatesti continua sa cheltuiasca din bugetul local, prin plata unei dobinzi la un imprumut BCR, obtinut fraudulos. Suma este de peste 100.000.000 de lei, iar valoarea imprumutului a fost de 1,8 miliarde de lei. Banii au fost necesari pentru acoperirea contributiei locale de 30% pentru un proiect SAPARD de alimentare cu apa a mai multor sate din Barbatesti. In prezent, programul cu finantare europeana este blocat de o ancheta a Parchetului National Anticoruptie, iar edilii nu mai pot beneficia de urmatoarea transa prevazuta in proiect. In acelasi timp, localnicii din Barbatesti si firavul buget local suporta efectele conditiilor in care s-a facut imprumutul. Mai mult decit atit, acesta a fost realizat prin gajarea mai multor bunuri ale comunitatii, precum sediul primariei si al caminelor culturale din Barbatesti si Socu. Imobilele au fost trecute din domeniul public in domeniul privat printr-o hotarire a Consiliului Local din Barbatesti. In acest fel, primarul din Barbatesti, Constantin Patrascu, a reusit sa ia banii de la BCR.
Hotarirea a fost anulata in contencios
Totul a mers ca pe roate, pina in clipa in care pe fir au intrat procurorii anticoruptie, iar Agentia SAPARD a sistat platile pentru proiect, pina la lamurirea cazului. Din primele verificari s-a constatat ca proiectul de alimentare cu apa includea un bazin care fusese deja construit si pentru care o firma primise bani. Este vorba de SC MACOFIL SA din Tirgu Jiu. Ulterior, in cadrul proiectului cu finantare SAPARD a fost inclus si bazinul deja construit, iar de realizarea lucrarilor, in valoare de 26 de miliarde de lei, s-a ocupat o firma din Budapesta, respectiv SC FOLDGEP. De asemenea, intr-o sesizare trimisa Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Ion Fugaru si Doru Busneag, consilieri locali la Barbatesti, mentioneaza faptul ca primarul nu a mai asteptat ca hotarirea de consiliu local sa devina definitiva, ci a folosit-o pentru a beneficia de imprumutul bancar. De altfel, hotarirea cu pricina a si fost anulata de Sectia Comercial si Contencios Administrativ a Tribunalului Gorj, in urma unei sesizari facute de Prefectura Gorj. Instanta a stabilit ca trecerea din domeniul public in cel privat s-a facut cu incalcarea Legii nr. 213/1998, privind regimul juridic al proprietatii publice. Legea prevede ca imobilele de utilitate publica nu pot fi trecute in patrimoniul privat.
„Nu stabilim noi cum sa cheltuiasca toti banii“
Ceea ce au hotarit judecatorii gorjeni a fost mentinut si de cei craioveni, printr-o decizie a Curtii de Apel din Craiova. „Bugetul local sufera pierderi pentru ca plateste dobinda la un imprumut obtinut ilegal, dobinda care se plateste in prezent nejustificat“, se mentioneaza in plingerea semnata de cei doi consilieri locali. Presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, a declarat ca institutia pe care o conduce imparte bugetele, insa nu toate fondurile au destinatie fixa. „Eu cred ca totul s-a derulat corect si nu sint motive de suspiciune. Este vorba de bazin. Ei platesc acum pentru imprumutul acela. Noi aprobam bugetele pentru comune, dar numai citeva sume au destinatie fixa. Nu stabilim noi cum sa cheltuiasca toti banii“, a afirmat Ion Calinoiu. In ciuda celor afirmate de seful CJ Gorj, intr-un act oficial al Agentiei SAPARD se mentioneaza urmatoarele: „O echipa din partea Directiei de Control si Antifrauda a procedat la verificarea proiectului in cauza. In urma efecturarii acestei verificari, Agentia SAPARD are suspiciuni de frauda in ceea ce priveste utilizarea fondurilor… Pina la solutionarea cazului de catre PNA, Agentia SAPARD a sistat platile pentru acest proiect“.