39.5 C
Craiova
vineri, 25 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDilgoci se judeca de un an cu fostul APAPS al lui Musetescu

Dilgoci se judeca de un an cu fostul APAPS al lui Musetescu

• Patronul TUFON spune ca inlesnirile de la stat au venit prea tirziu • Cind a cumparat fabrica, Dilgoci a primit aminari la plata, in vederea scutirii de peste 90 de miliarde de lei


Constantin Dilgoci, reprezentantul grupului Vest Invest – TUFON SA, a declarat pentru GdS ca firma pe care o reprezinta contesta datoriile de zeci de miliarde de lei pe care i le imputa Directia Generala a Finantelor Publice Dolj. „Am spus de nenumarate ori ca acele datorii nu imi apartin, fiind preluate o data cu semnarea contractului de privatizare in noiembrie 2002, cind Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului a semnat mai multe ordine de esalonare a sumelor“, a declarat Dilgoci. Conform spuselor sale, prin ordinele semnate de fostul APAPS condus la vremea respectiva de Ovidiu Musetescu, impreuna cu institutiile de la care au fost preluate datoriile, TUFON a primit aminari la plata de peste 92 de miliarde de lei, adica aproximativ 97% din restantele catre bugetul consolidat al statului. „Eu am cumparat TUFON in noiembrie 2002, iar ordinele de compensare au venit un an mai tirziu, si nu la data semnarii contractului de privatizare, asa cum prevede legea. Noi am contestat sumele datorate catre DGFP Dolj, tinind cont ca exista o situatie neclara cu privire la facilitatile acordate societatii. Pentru ca au emis ordinele de esalonare atit de tirziu, am dat in judecata APAPS, iar procesul este de un an pe rol la Curtea Suprema de Justitie“, a precizat Dilgoci.


Cit de reale sint datoriile lui Dilgoci?


Pe 12 iunie 2003, APAPS si Ministerul Finantelor Publice au semnat un ordin comun privind acordarea unor inlesniri la plata obligatiilor la bugetul de stat datorate si neachitate de TUFON SA, in valoare de peste 30 de miliarde de lei. Din aceasta suma doar o mica parte a fost esalonata pe o perioada de cinci ani, cea mai mare parte fiind aminata la plata in vederea scutirii pina la ultimul termen din esalonarile acordate. Patru luni mai tirziu, in octombrie, aceeasi APAPS impreuna cu Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei au emis alt ordin prin care esalonau sau aminau la plata datorii ale TUFON de peste 65 de miliarde de lei. Din aceasta suma, aproape 60 de miliarde de lei erau sume aminate la plata in vederea scutirii dupa acelasi principiu pina la ultimul termen de plata din esalonarile acordate. Articolul care a creat nebuloasa in jurul sumelor reale de plata catre buget ale TUFON este cel prin care cele doua institutii ale statului prevad ca inlesnirile prevazute in ordin isi pierd valabilitatea daca TUFON nu isi achita obligatiile curente sau nu respecta prevederile contractului de vinzare-cumparare, precum si graficele de plata intocmite. Chiar daca a achitat integral pretul actiunilor, dar nu si-a achitat o rata restanta, Dilgoci pierdea toate esalonarile la plata. Or, acest lucru il sustin si reprezentantii fiscului doljean, care spun ca TUFON nu a respectat graficul de plata si a pierdut esalonarile. Aceleasi conditii sint trecute si in cel de-al treilea ordin comun emis de APAPS si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin care lui Dilgoci i se aminau la plata in vederea scutirii 3,4 miliarde de lei si i se esalonau pe o perioada de cinci ani peste 7,3 miliarde de lei. In total, TUFON a primit aminari la plata in vederea scutirii in valoare de 92,4 miliarde de lei si esalonari la plata de aproximativ 15 miliarde de lei. Ordinele emise de institutiile statului nu au impiedicat DGFP Dolj sa execute silit o parte din activele TUFON SA, investitorii neinghesuindu-se sa cumpere bunurile scoase la licitatie de finante. Disputa dintre TUFON si fisc nu se va termina prea curind. Desi ambele parti considera ca au dreptate, momentan mingea este in terenul DGFP, care are posibilitatea sa vinda bunuri ale fabricii doljene, lucru care s-a si intimplat de altfel. La rindul sau, Dilgoci nu poate decit sa spere ca instanta de la Bucuresti ii va da dreptate. Pina acolo mai este insa cale lunga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS