11.2 C
Craiova
miercuri, 14 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitatePersoanele cu handicap fac concurenta societatilor comerciale

Persoanele cu handicap fac concurenta societatilor comerciale

Centrul-pilot pentru recuperarea persoanelor cu handicap functioneaza dupa regulile economiei de piata. Produsele realizate de persoanele cu deficiente care lucreaza in atelierele sau la ferma unitatii au inceput sa fie cautate pe piata. Centrul-pilot participa la licitatii, la fel ca oricare alta firma, sau vinde marfa prin magazinele proprii. Pina in prezent, centrul a realizat un profit de 70 de milioane de lei. Recent, centrul a cistigat o licitatie pentru furnizarea de lenjerie de pat pentru Spitalul Orasenesc din Turceni. Faptul ca acum au o ocupatie si ca sint utili s-a resimtit in evolutia bolnavilor internati aici.

In incinta Centrului-pilot de la Tirgu Carbunesti functioneaza ateliere de croitorie si timplarie, o brutarie si un laborator de patiserie, o macelarie si o coafura. Mai mult decit atit, centrul dispune de un teren de cinci hectare pe care a cultivat legume, capsune si lucerna, pentru ca tot aici functioneaza si o mica ferma, unde cresc porci, oi si vitei. Un hectar de teren este ocupat de o livada de pomi fructiferi. Aici lucreaza 29 de persoane adulte, cu virste cuprinse intre 18 si 38 de ani, cu handicapuri mintale medii si usoare, supravegheate de instructori care au rolul de a-i pregati intr-o meserie, pentru ca apoi sa se poata integra in societate. La sfirsitul stagiului de pregatire de trei ani, acestea primesc o diploma de calificare. Conducerea centrului-pilot poarta discutii pentru ca aceste diplome sa fie recunoscute de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Persoanele cu deficiente sint internate in cadrul unitatii, unde beneficieaza de conditii occidentale: camere cu doua paturi, cu pozele fiecaruia din ocupanti deasupra usilor si cu grupuri sociale proprii, cu apa calda permanent.

Produsele realizate de persoanele cu deficiente sint vindute prin magazinul propriu sau livrate unor unitati, in urma unor contracte sau a unor licitatii cistigate. Centrul intra in concurenta cu societatile comerciale si, de multe ori, cistiga in fata acestora pentru ca preturile sint mai mici, iar calitatea este mult mai buna. De curind, unitatea a participat la o licitatie pe care a cistigat-o, urmind sa produca si sa livreze Spitalului Orasenesc din Turceni 500 de seturi de lenjerii de pat. „Sectia de croitorie a adus cele mai multe beneficii. A realizat 100 de lenjerii de pat pentru Spitalul-camin din Bilteni, 40 de seturi pentru Centrul de Plasament din Tirgu Jiu si 44 pentru o gradinita. Acum avem un contract, incheiat dupa cistigarea licitatiei, cu Spitalul din Turceni, pentru 500 de seturi de lenjerii de pat. Am participat la licitatie si am concurat cu inca o firma. Am cistigat pentru ca am avut pretul mai mic, iar calitatea produselor este mult mai buna. Avem avantajul ca nu sintem platitori de TVA, iar forta de munca este ieftina. Persoanele care lucreaza in aceste sectii primesc o suma simbolica, la sfirsitul lunii, drept recompensa. Valoarea contractului pe care l-am cistigat se ridica la aproximativ 250 de milioane de lei. Mai avem o comanda de 12 usi de la consiliul judetean pentru Inspectoratul de Aparare Civila“, a spus medicul Augustin Buca, directorul Centrului-pilot de recuperare si ingrijire de la Tirgu Carbunesti. Bolnavii internati aici beneficiaza de masa si de un club, unde pot urmari programele TV, dar si de un program de ingrijire si recuperare medicala, in cadrul unui cabinet de kinetoterapie.

Bolnavii au facut progrese

Medicii centrului spun ca bolnavii psihic au evoluat mult de cind au venit in Centrul-pilot de la Tirgu Carbunesti. „Au fost <<rulati>> prin mai multe ateliere si apoi repartizati in functie de aptitudinile fiecaruia, in urma unor teste de inteligenta. Progresele sint semnificative. Au invatat uimitor de repede lucruri despre care nu stiau nimic atunci cand au venit aici. De exemplu, un baiat care lucreaza in cadrul atelierului de croitorie cunoaste toate operatiunile, iar cind a venit nu stia sa faca nimic. Unii nu prea vorbeau, nu erau comunicativi, iar dupa cinci-sase luni comunica bine si si-au imbogatit vocabularul cu multe cuvinte“, a spus Mihaela Floarea, psiholog.

Mihaita Dobrogescu are 20 de ani si lucreaza in atelierul de croitorie. El provine din judetul Dolj si nu isi cunoaste familia, care l-a abandonat la Casa de copii. Mihaita nu stia nimic despre croitorie atunci cind a venit in centrul-pilot, iar acum lucreaza o lenjerie de pat intr-o ora. „Imi place ce fac aici. Pot sa lucrez orice: lenjerii de pat, halate, salopete. Aici ma simt foarte bine“, a spus baiatul. Instructoarea atelierului de croitorie, Marcela Stelea, a spus ca Mihaita a invatat foarte repede: „A inceput de la cele mai simple operatii, iar acum a ajuns sa le execute si pe cele mai complexe. Copiii vor sa invete, sint cuminti si le place ceea ce fac. Avem multe comenzi atit de la persoane fizice, cit si de la diverse unitati. Sintem foarte cautati“.

Centrul dispune de un magazin de desfacere a produselor din carne facute in macelaria proprie si de o cofetarie, prin care se comercializeaza prajiturile produse in laboratorul de patiserie. In ferma centrului sint acum 20-30 de porci si trei vitei, dar conducerea institutiei vrea sa creasca in viitor si gaini.

Centrul-pilot de la Tirgu Carbunesti a fost inaugurat in urma cu sase luni. Costurile realizarii acestei investitii se ridica la aproximativ 1,5 milioane de euro, cea mai mare parte a fondurilor provenind de la Fundatia „Prince Henry – Princesse Maria Teresa“ din Luxemburg, presedintele acesteia fiind chiar seful statului Luxemburg, printul Henry. Aceasta fundatie a adus si utilajele pentru toate sectiile centrului-pilot, al caror cost se ridica la aproximativ 250.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS