19 C
Craiova
marți, 13 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateVinzatorii craioveni percep comision pentru tichetele de masa

Vinzatorii craioveni percep comision pentru tichetele de masa

Bonurile valorice de masa reprezinta pentru multi craioveni o modalitate mai simpla de a-si face aprovizionarea cu produse alimentare. Imaginatia comerciantilor din Craiova a depasit insa orice limita, in ideea obtinerii unui profit. Acestia au „gasit“ o modalitate mult mai usoara de a-si insusi bani, chiar din pretul fiecarui tichet de masa primit. In functie de vadul comercial si, implicit, de zona, „comisionul“ oprit de vinzatori clientilor variaza intre trei si patru mii de lei pentru fiecare bon primit.

In multe dintre magazinele din cartierele Lascar Catargiu, Brazda lui Novac si Valea Rosie, vinzatoarele au inceput, de mai mult de o luna, sa perceapa un comision pentru fiecare bon valoric primit. La valoarea unui bon de masa de 65.000 de lei, comisionul oprit de magazin cumparatorului variaza, in functie de punctul comercial, intre trei si patru mii de lei.

Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din tirg

Multi dintre clienti au sesizat acest fapt in momentul in care vinzatoarea ii anunta ca au de cumparat de o valoare cu citeva mii de lei mai mica decit calculele facute de ei. Acestia sint nemultumiti, considerind ca oricum preturile din magazinele care vind produse pe bonuri au preturi cu mult mai mari decit magazinele care nu primesc tichete de masa. „Cumpar frecvent produse alimentare de la magazinele din cartierul Catargiu. De citeva saptamini, am observat ca la fiecare bon valoric vinzatoarea imi opreste citeva mii de lei. Am intrebat de ce nu imi vinde de valoarea totala a tichetului, adica de 65.000 de lei, ci doar de 61.000 de lei. Mi-a raspuns ca patru mii de lei este comisionul magazinului, pentru ca a acceptat sa vinda si pe tichete de masa. Dupa ce ca preturile produselor din magazinele care primesc bonuri sint piperate, mai avem surpriza sa fim si taxati. Am 40 de bonuri impreuna cu sotul meu, si doar de la noi magazinul opreste 160.000 de lei pe luna“, a povestit, nemultumita, Cristina Marcu.

Fiind intrebata despre acest aspect, vinzatoarea unui magazin din Brazda lui Novac a declarat: „Asa a spus patronul, ca pentru fiecare bon sa oprim un fel de garantie de patru mii de lei. Nu este o suma imensa. Nu inteleg de ce fac atita scandal? In majoritatea magazinelor din oras se percepe o suma pentru fiecare bon primit de la client…“.

Angajatii Garzii Financiare Dolj declara ca acest comision este oprit ilegal

De la aparitia pe piata a tichetelor de masa, angajatii Garzii Financiare Dolj au derulat o serie de verificari privind modalitatile de incheiere a contractelor intre magazinele care comercializeaza produse pe baza de bonuri si firmele distribuitoare ale acestora. „Problema tichetelor de masa este delicata. Am luat la cunostinta de citeva zile despre «comisioanele» pe care au inceput sa le perceapa vinzatorii. Este ilegal ceea ce fac. De cind au aparut pe piata bonurile de masa, vinzatoarele au gasit nenumarate modalitati de «cistig»“, a declarat Traian Iana, comisar adjunct in cadrul Garzii Financiare Dolj.

Daca la inceput, conform declaratiilor inspectorilor financiari, vinzatorii vindeau ilegal pe bonuri de masa bauturi alcoolice sau tigari, obtinind astfel profituri imense, acum au evoluat… A urmat perioada in care multi cumparatori craioveni solicitau in schimbul tichetelor de masa contravaloarea lor in bani. Pentru fiecare bon de masa, cumparatorii se „simteau“ si lasau astfel un anumit procent vinzatorului „serviabil“. „Este foarte greu sa verificam toate magazinele care vind pe bonuri de masa. Multi dintre vinzatori ne cunosc, iar in momentul in care ne zaresc inchid pur si simplu magazinul si pleaca. Singura solutie ar fi inchiderea pentru citeva zile a unui astfel de magazin, pentru verificare amanuntita, dar ne lovim de alt aspect, majoritatea produselor sint perisabile… Magazinele care vind produse alimentare pe baza tichetelor valorice, pe linga sumele de bani pe care le primesc pe marfa, mai incaseaza si un anumit procent din partea firmei distribuitoare a tichetelor. Banii ii primesc intr-un interval de citeva saptamini, iar comerciantii au avut ideea ilegala de a-si recupera o parte din bani. In perioada urmatoare, vom incepe o serie de verificari in majoritatea magazinelor craiovene, pentru a stopa ilegalitatile“, a precizat Traian Iana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS