Poate fi considerata doar o coincidenta. Cert este ca aproape toate proiectele SAPARD cu fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii rurale au fost cistigate de primarii PSD. Este posibil ca acestia sa se fi informat mai bine decit colegii lor din opozitie sau, pur si simplu, sa fi fost majoritari in asemenea masura, incit orice proiect de sute de mii de euro sa ajunga in administrarea reprezentantilor puterii. Oltenia a scapat de scandalurile care au zguduit Moldova, desi au fost cazuri in care anumiti oficiali din consiliile locale au calcat strimb. Mai greu este insa cu respectarea termenelor de finalizare a lucrarilor. Daca primarul PSD din comuna Secu a terminat deja lucrarile de asfaltare pentru un drum de aproximativ trei kilometri, iar cel din Almaj ii va urma exemplul in curind, in celelalte trei judete, Olt, Gorj si Vilcea, suspansul persista.
Primarii capabili au pierdut alegerile din iunie
Conform oficialilor agentiei SAPARD Oltenia, din 78 de proiecte demarate initial, 53 sint in diferite stadii de depunere a cererilor de plata, insa doar 35 de primari care au semnat contractele cu agentia SAPARD au fost realesi in functii la alegerile din iunie si, culmea, spun aceiasi oficiali, au plecat tocmai primarii care isi respectau termenele de executie a lucrarii. „Majoritatea celor care se aflau in grafic cu 40-50% din lucrari au pierdut alegerile si au fost realesi tocmai aceia care erau in intirziere“, au declarat pentru GdS surse din agentia SAPARD Oltenia.
Directorul agentiei, Daniel Popescu, a declarat, de asemenea, ca acordarea fondurilor nu s-a facut in functie de culoarea politica. „Noi nici nu stim din ce partid fac parte primarii cu care lucram si nici nu ne-a interesat acest lucru. Important era ca proiectele sa fie bine intocmite“, a spus acesta. Ceilalti 18 primari, care au preluat din mers lucrarile la santierele SAPARD, au fost nevoiti sa se informeze in legatura cu stadiul lucrarilor, de aici intervenind si unele intirzieri in depunerea cererilor de plata. Realizarea la timp a proiectelor la nivel local este cruciala, pentru ca acest lucru va influenta decisiv decizia UE de suplimentare a fondurilor in urmatorii trei ani. In functie de gradul de absorbtie a banilor acordati gratis, Uniunea Europeana va decide daca va acorda Romaniei un miliard de euro fonduri structurale pina in 2007.