Starea precara a salilor de cinema, precum si indiferenta noilor patroni au facut ca, in prezent, toate cele trei cinematografe care mai functionau in judet la inceputul anului sa fie inchise pe termen nelimitat. Surpriza cea mai mare a venit din partea noilor patroni ai cinematografului Alutus din Slatina, acolo unde o firma de profil cu pretentii din Bucuresti, SC Quality Cinema SRL, a preluat sala in luna iunie in locatie de gestiune pe o perioada de sapte ani. „Firma, care reprezinta compania GLENDALE in Romania, s-a angajat initial ca, in citeva luni, sa schimbe radical fata cinematografului slatinean. Printre promisiunile asumate de noii patroni se numarau reamenajarea salii de spectacole, schimbarea scaunelor uzate, montarea unei centrale termice proprii si a unei instalatii de sonorizare performante. Din pacate, de peste o luna, usile cinematografului sint inchise. 80.000 de locuitori sint in situatia de a nu avea, pentru prima data in ultimii 30 de ani, o sala de cinema unde sa se relaxeze“, a spus Elena Stancu, directoarea cinematografului slatinean.
Majorarea preturilor, singura schimbare
Cei cinci angajati ai cinematografului se afla de peste o luna in concediu fara plata. Elena Stancu spune ca una din primele cerinte ale noilor patroni a fost aceea de modernizare, chiar si partiala, a grupurilor sanitare. In mod paradoxal insa, imediat dupa inceperea lucrarilor, s-a dispus stoparea lor pe motiv ca… au fost realizate prea repede! Se pare ca principala conditie a noilor patroni pentru a investi aproximativ 20.000 de euro la Slatina a fost aceea ca directoarea sa reuseasca sa aduca zilnic la spectacole minimum 100 de spectatori. Aceasta in conditiile in care singura schimbare operata a fost cea care a vizat pretul biletelor, care a fost majorat de la 25.000 de lei, la 50.000 de lei. Insa, numarul spectatorilor de la Slatina s-a redus si mai mult ca urmare a cresterii pretului.
„Nimeni de la consiliul judetean sau de la Consiliul Local Slatina nu a constientizat ce avantaje poate oferi preluarea salii de cinema! Aici s-ar putea organiza conferinte sau simpozioane, expozitii etc. Chiria, in asemenea cazuri, ar merge in buzunarele consiliului local sau ale consiliului judetean. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca Slatina ar avea, in sfirsit, cu ceva investitii care oricum trebuie realizate, un cinematograf adevarat cum au toate orasele importante din tara“, a precizat Elena Stancu. O situatie similara se inregistreaza la Bals si Caracal.
Cinema Dunarea va fi preluat de primarie
Ceva mai interesate s-au aratat, culmea, autoritatile din Corabia. Conform celor declarate de primarul Stefan Pirlea, a fost inaintata guvernului documentatia de preluare a cinematografului Dunarea. Imediat ce se va primi toate autorizarile, primaria va demara o serie de investitii la sala de cinema. In plus, la orizont se anunta si definitivarea mai multor investitii importante in orasul de pe Dunare. Ramine de vazut in ce masura autoritatile din celelalte orase importante ale judetului vor actiona in interesul locuitorilor pe care ii reprezinta.