36.2 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePretul piinii umfla profitul firmelor de panificatie

Pretul piinii umfla profitul firmelor de panificatie

Pentru ca au incalcat Legea contabilitatii, 45 de societati au fost amendate cu 376 de milioane de lei

Comisariatul Regional al Garzii Financiare Dolj, impreuna cu reprezentanti ai Finantelor Publice si ai politiei, a dat iama in societatile de panificatie din cinci judete, pentru a analiza structura pretului piinii pe anul in curs. Ceea ce au descoperit comisarii pare sa spulbere mitul patronului obligat sa produca in pierdere din cauza costurilor prea mari la utilitati. Controlul a venit ca urmare a solicitarii Autoritatii Nationale de Control, la rindul ei „impulsionata“ de premierul Nastase, care nu pricepe defel de ce pretul piinii nu scade in conditiile in care pentru acest an a fost anuntata o productie de griu record. Asa se face ca saptamina trecuta, comisarii Garzii Financiare din judetele Dolj, Teleorman, Olt, Gorj si Mehedinti au verificat daca principalele societati producatoare de piine din zonele respective au scazut pretul piinii si daca au folosit in productie stocuri de griu de anul trecut. Nu mica le-a fost mirarea comisarilor cind au descoperit ca, dintre cei 45 de agenti economici, 37 au incalcat Legea contabilitatii, motiv pentru care au fost amendati cu peste 370 de milioane de lei.

In Dolj, patronii si-au marit profitul pe seama mentinerii pretului la piine

Conform raportului Garzii Financiare, patronii celor trei societati comerciale verificate si-au marit profiturile prin practicarea unor preturi constante de-a lungul timpului. Acest lucru s-a intimplat pe fondul plingerilor adresate oficialitatilor referitoare la imposibilitatea reducerii pretului la piine. Patronii se lamentau ca acest lucru ii va determina sa inchida portile fabricilor si acuzau faptul ca de multe ori produc in pierdere, nevoiti fiind sa suporte din buzunarul propriu inflatia si cresterea preturilor la utilitati. Raportul comisarilor pare sa-i contrazica insa. Acesta spune nu a fost modificat pretul de vinzare a piinii dupa productia din acest an, desi pretul de achizitie a griului este mai mic decit cel din 2003, pretul fainii urmind acelasi curs. Raportul mai spune ca efectele scaderii pretului la faina s-au reflectat in cresterea profitului si a adaosului comercial practicat in magazinele proprii, eliminind astfel mitul producatorului fortat sa lucreze in pierdere. Ca din panificatie se cistiga bani frumosi o dovedeste si situatia din judetul Teleorman, unde patronii o duc si mai bine. Conform raportului, scaderea pretului la griu s-a reflectat in cresterea profiturilor si partial a salariilor, aici intrind probabil atit remuneratia muncitorilor, cit si a directorilor respectivelor firme.

In Olt si Mehedinti, piinea costa putin… mai ieftin

Scaderi ale pretului piinii au avut totusi loc in judetele Olt si Mehedinti, reducerile de aproximativ 500 de lei fiind nesemnificative comparativ cu pretul final. Profit din vinzarea piinii au facut si investitorii din Gorj, diferenta fiind partial acoperita de cresterea costurilor la energie si transport. Raportul concluzioneaza ca o parte din firme produc piine si din stocurile de griu de anul trecut, in aceasta situatie aflindu-se si principalii producatori din Dolj. Desi au declarat ca au cheltuieli si pierderi mari, acest lucru nu i-a oprit pe comisarii garzii financiare sa le aplice acestora amenzi de 50 de milioane de lei pentru ca nu au intocmit documentele fiscale la zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS