37.9 C
Craiova
miercuri, 23 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateBeneficiarii Legii nr. 10/2001 nu vor sa fie despagubiti

Beneficiarii Legii nr. 10/2001 nu vor sa fie despagubiti

Peste 2.500 de craioveni sint asteptati zilnic la primarie, pentru a definitiva dosarele pe care le-au depus pe baza Legii nr. 10/2001. Din cauza indiferentei sau a lipsei de informare, cei indreptatiti pentru a fi despagubiti, conform normelor in vigoare, nu sint interesati de masurile reparatorii.

„Nu intelegem ce se intimpla! Beneficiarii Legii nr. 10/2001 au depus cereri, iar acum nu se prezinta la primarie pentru a putea dispune de drepturile pe care le au. Pina in prezent, au venit in jur de 300 de persoane. Putine persoane s-au interesat, tinind cont de faptul ca avem aproximativ 3.000 de dosare spre solutionare. Pentru a putea rezolva mai repede problemele oamenilor, le-am pus la dispozitie chiar doua comisii de evaluare care lucreaza in fiecare saptamina“, a declarat Eugen Titoiu, sef Serviciu Contencios Juridic.

Conform Legii nr. 10/2001, in cazurile in care restituirea in natura a imobilului nu este posibila, se vor stabili masuri reparatorii, prin echivalent. Acestea vor consta in acordare de actiuni la societati comerciale tranzactionate pe piata de capital sau de titluri de valoare nominala, folosite exclusiv in procesul de privatizare sau de despagubiri banesti.

„99 la suta dintre cei care au venit sa negocieze au dorit sa primeasca titluri de valoare, iar restul actiuni. Pentru a putea beneficia de actiuni, se va emite probabil o hotarire de guvern, in urma careia se va stabili care sint etapele prin care pot intra in posesia lor“, a continuat Titoiu.

Pentru a putea beneficia de despagubiri, cei indreptatiti trebuie sa parcurga doua etape, apoi vor avea posibilitatea de a-si negocia valoarea imobilului confiscat. Pentru aceasta, reprezentantii Serviciului de Contencios Administrativ ii roaga pe beneficiari sa se prezinte la primarie.

In prima faza, vor fi verificati daca au toate actele necesare la dosar, iar apoi vor merge cu un reprezentant de la Oficiu Cadastru sa verifice daca imobilul sau terenul mai exista. „In caz negativ, se vor prezenta in fata Comisiei de Evaluare, urmind ca acolo sa se stabileasca valoarea pe care o vor primi drept compensatie“, a incheiat Titoiu.

Titlurile de valoare, simple hirtii?

Desi reprezentantii prefecturii i-au anuntat pe beneficiarii Legii nr. 10/2001 ca dosarele se afla la primarie, efectul nu a fost cel scontat, acestia intirziind sa isi faca aparitia.

„Astept de trei ani pentru a primi banii pe casa pe care mi-a demolat-o Ceausescu. In fiecare an ne duc cu vorba. Luna trecuta, m-au chemat si pe mine la negocieri. Pentru ca imobilul care apartinuse mamei era vechi, cei din comisie mi-au scazut destul de mult din pret. Am ramas pina la urma la 500 de milioane de lei. Sint si astia buni, dar sa ii dea odata. Sper ca nu vor mai trece trei ani pina cind o sa ii primim. Am citit si eu legea, care spune ca, daca se depaseste termenul stabilit pentru acordarea despagubirilor, statul e obligat sa imi dea dobinda. Sper ca pina la sfirsitul anului sa imi pot lua ce mi se cuvine si nu doar pe hirtie“, a spus una dintre beneficiarele Legii nr.10/2001.

Nu toti sint insa la fel de optimisti. Citiva dintre craioveni sint fermi convinsi insa ca nu vor vedea nici un ban, titlurile de valoare si actiunile fiind doar niste hirtii fara valoare. Conform legii, termenul de valorificare a titlurilor de valoare nominala, folosite exclusiv in procesul de privatizare, este de cel mult sapte ani de la data emisiunii titlului, la valoarea actualizata in raport cu indicele inflatiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS