37 de angajati ai Gradinii Botanice sint cu 1 septembrie liber-profesionisti. Printre acestia se numara si actualul director, profesorul Gheorghe Popescu. Rectorul Universitatii din Craiova, Ion Vladimirescu, spune ca pentru angajarile ce vor urma se vor stabili criterii de competenta. De asemenea, ii asigura pe cei care au fost lasati momentan pe drumuri ca vor avea sanse egale cu ceilalti sa fie reangajati in cazul in care vor indeplini aceste criterii. Una dintre fostele angajate, amenintata ca va fi data afara din locuinta din cauza datoriilor, se afla de zece zile in greva foamei.
Incepind cu 1 septembrie, rectorul Universitatii din Craiova, profesorul Ion Vladimirescu, a decis ca nu mai este nevoie de 37 dintre cei 41 de angajati ai Gradinii Botanice: „Cind am fost numit in februarie rector, mi s-a parut cam umflata schema si am constatat ca era foarte mult personal nedidactic. Prin urmare, am decis sa terminam contractele cu toti cei ce semnasera pe perioada limitata. Am renuntat si la biologi, si la cercetatori, nu numai la muncitori. Si actualul director Gheorghe Popescu va fi schimbat zilele urmatoare. Am renuntat la ei din doua motive: erau prea multi si nu se implicau“.
Oamenii au intrat in somaj tehnic si inca mai asteapta o minune pentru a fi primiti inapoi: „Am vorbit cu domnul rector sa ne primeasca inapoi, dar nu ne asculta. Am facut cursuri de floricultura la Universitate, lucram neintrerupt de peste 14 ani si deodata ne trezim dati afara. La virsta noastra nu mai gasim altceva!“, a declarat printre lacrimi una dintre angajatele la care s-a renuntat. „In plus, la aniversarea de 50 de ani a Gradinii Botanice au venit profesori din alte orase si au apreciat cu totii munca noastra. Este un simbol al Craiovei si o sa se duca de ripa!“, a completat un fost coleg al acesteia.
Rectorul Vladimirescu se bazeaza pe sprijinul primarului
Intrebat despre problemele pe care le creeaza oamenilor la care s-a renuntat prin aceasta decizie, Ion Vladimirescu a fost transant: „Eu nu sint institutie de binefacere. Eu trebuie sa asigur conditii pentru studenti in camine, la cantina. In plus, o sa angajez numai oameni tineri in posturile importante“. Rectorul Universitatii din Craiova a spus ca, in ciuda faptului ca nu se mai bazeaza pe fostii angajati, este multumit de modul in care acestia au ingrijit Gradina Botanica, mai exact de modul in care aceasta se prezinta la ora actuala.
El a marturisit ca se bazeaza si pe sprijinul primarului Antonie Solomon. Desi in urma cu vreo doua luni a smuls promisiunea acestuia ca il va ajuta cu iluminatul si cu asfaltarea aleilor, inca nu s-a intimplat nimic in acest sens.
Zece zile de greva foamei
Paula Calafateanu, fosta angajata a Gradinii Botanice, are 46 de ani si pina la 20 de ani a trait la Casa de Copii. Acum are doi copii de intretinut, un sot bolnav de TBC si datorii la intretinere de peste 70 de milioane de lei: „O sa ramin in strada! N-as vrea ca si copiii mei sa traiasca asa cum am trait eu“. Pe 30 august, femeia a intrat in greva foamei pe o perioada nedeterminata. In acest timp, femeia sustine ca nu a consumat decit apa, cafea fara zahar si nu a beneficiat de asistenta medicala. De asemenea, femeia pretinde ca a fost busculata,
intr-una din zilele trecute de unul dintre agentii de paza ai societatii Total Security. Martorii oculari sustin, de asemenea, ca seful Serviciului Social Agronomie, Ion Popa, a incercat sa o „convinga“ intr-un mod neortodox sa renunte la greva: „Daca nu interveneam eu, o omora in bataie!“, a spus Marilena Ion, la rindul ei fosta angajata a Gradinii Botanice. Contactat telefonic, Ion Popa a negat acuzatiile: „Ar insemna sa fiu un om de nimic ca sa fac asa ceva! O sa ma iau de git cu oricine sustine asta!“. Desi mare parte dintre „disponobilizati“ par sa se fi impacat cu situatia, problemele lor abia acum incep. Majoritatea disponibilizatilor marturisesc ca vor incerca sa-si gaseasca ceva de lucru cit mai repede, desi sint constienti ca le va fi greu, pentru ca au familii de intretinut. Totusi, ei spun ca, in ciuda modului brutal in care s-a renuntat la serviciile lor, perioada in care au lucrat la Gradina Botanica a fost cea mai frumoasa din viata lor si ca vor regreta ca nu au putut sa iasa la pensie de aici.