26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii plasticieni au primit aparate nou-noute, dar nefolosite de 30 de ani

Medicii plasticieni au primit aparate nou-noute, dar nefolosite de 30 de ani

Spitalul de Urgenta din Craiova a achizitionat zilele trecute un intreg „arsenal“ de aparatura medicala. Este vorba de sase dispozitive numite electrodermatoame, folosite pentru recoltarea de piele de pe diverse zone ale corpului, in vederea realizarii transplanturilor.

Chirurgii plasticieni craioveni si-au vazut astfel implinit un vis mai vechi, si anume acela de a putea face din nou operatii de transplant la Craiova, asa cum se obisnuia cu multi ani in urma.

Pentru minuirea aparatelor nu a fost nevoie de organizarea unor cursuri de specializare, medicii mai in virsta de la Spitalul de Urgenta fiind deprinsi cu astfel de dispozitive inca de pe vremea cind sustineau examenele de rezidentiat. Interesant este insa faptul ca electrodermatoamele primite acum sint ca noi, pentru ca donatorul acestora – Spitalul Militar din Craiova – nu le-a folosit niciodata in cei aproape treizeci de ani de cind le are in dotare.

„Trebuie apreciat gestul colegilor nostri de la Spitalul Militar, care, in urma dezafectarii unor sectii, au gasit si aceste aparate pe care ni le-au pus la dispozitie fara sa ne ceara nici un ban pe ele. Acum nu vom mai fi nevoiti sa trimitem pacientii la clinici de specialitate din Bucuresti sau din alte localitati din tara, pentru ca vom putea realiza transplanturile aici, aparatele aflindu-se in conditii excelente, in ciuda vechimii. De altfel, noi avem experienta in utilizarea electrodermatoamelor pentru ca in trecut spitalul nostru a avut mai multe dispozitive similare, dar care au fost casate dupa zeci de ani de folosire“, a declarat dr. Virgil Zamfirescu, medic primar plastician in cadrul Spitalului de Urgenta.

Unul dintre electrodermatoamele donate de Spitalul Militar a ajuns in Clinica de chirurgie – ortopedie pediatrica, al carei director este profesorul Corneliu Sabetay, care, neavind la indemina o carte tehnica a aparatului, a obtinut instructiunile de folosire chiar de la dr. Zamfirescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS