16.7 C
Craiova
vineri, 23 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateStatiunile balneare din Oltenia in trecut

Statiunile balneare din Oltenia in trecut

Oltenia a fost binecuvintata de Dumnezeu si dotata, intre altele, cu insemnate statiuni balneare, care contin saruri care intrec valoarea multor statiuni similare din lume. Aceste statiuni sint: Govora, Olanesti si Calimanesti-Caciulata.

Govora este una dintre cele mai reputate statiuni balneare pentru iodul pe care il contine si care este cel mai bun, intrecind in putere de curarisire si pe cel mai bun, pe cel din Hall – Austria, care fusese socotit cel dintii de pe lume.

Izvoarele de iod au fost descoperite intr-un chip care poate fi crezut ca o legenda. Se spune ca la Manastirea Govora, staretul si calugarii sufereau de dureri la picioare si aduceau apa cu butoaiele de la unele izvoare situate la doi-trei kilometri departare de manastire si facind bai la picioare cu aceasta apa, calugarii s-au inzdravenit si nu mai simteau nici o durere.

Ion Bratianu, prieten cu staretul Manastirii Govora, suferind de dureri la picioare si facind bai in urma carora durerile au slabit, a promis sa se intereseze de aceste ape si astfel a fost inceputul bailor Govora prin anul 1877, in timpul razboiului ruso-romano-turc. Ion Bratianu a dotat cu mici instalatii aceasta localitate si in fiecare an venea sa faca bai din izvoarele descoperite acolo. De atunci, Govora s-a ridicat din ce in ce mai mult, devenind una dintre cele mai insemnate si bogate localitati in surse de iod abundent si pucioasa, concurind cu cele mai insemnate statiuni balneare din lume.

Olanesti-Vilcea este, de asemenea, o statiune balneara care poseda insemnate surse de iod si sulf cu un admirabil sanatoriu spre a putea folosi bolnavilor si iarna. A devenit o statiune dintre cele mai cautate.

Calimanesti – Caciulata este insemnata prin izvorul de apa de Caciulata, care este primul din lume pentru vindecarea afectiunilor rinichilor. Si apa de Caciulata se bucura de o legenda. Se zice ca imparatul Napoleon al III-lea, care suferea de rinichi, simtea o foarte mare usurare a bolii sale prin intrebuintarea acestei ape incit a vrut sa-si cumpere un loc la Calimanesti pentru a-si cladi o vila pentru ca in fiecare vara sa vina chiar la izvor pentru a face cura. Nenorocitul de razboi pentru francezi, de la 1870, l-a impiedicat pe suveranul francez sa-si indeplineasca planul.

Aceste statiuni balneare din Oltenia fac un mare renume Tarii Romanesti, fiind vizitate inca din trecut de catre englezi, americani etc., cu toate ca atunci confortul nu era ca acela de astazi. Societati infiintate pentru exploatarea acestor bai incuba datoria ca sa nu lipseasca nimic bailor, astfel statiunile balneare oltene se bucura de o reputatie universala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS