Portocaliu, roşu, galben şi un pic de verde. Acestea sunt culorile dietei pentru sezonul estival, când „pe val“ sunt morcovii, ridichile, cicoarea, lubeniţele şi pepenii galbeni, „ingredientele“ care garantează un bronz sănătos şi de durată. Specialiştii italieni au realizat un clasament al alimentelor „miraculoase“, care contribuie cu succes la menţinerea unui bronz frumos şi sănătos. În prim-plan sunt, cum era de aşteptat, fructele şi legumele, de la morcovi la salată şi până la cicoare, lăptuci, lubeniţe, roşii, caise, căpşuni şi cireşe. Aceste alimente sunt de ajutor pentru un bronz perfect, graţie prezenţei vitaminei A.
Morcovul – regele verii
Regele alimentelor care favorizează bronzul este morcovul. O poziţie onorantă ocupă şi radicchio (cicoarea italiană), caisele, cicoarea, lăptucile, pepenele galben, în timp ce următoarele poziţii în clasament sunt ocupate de ardei, roşii, piersici, pepene verde, căpşuni şi cireşe, care au un nivel ridicat de vitamina A sau caroten. Toate aceste fructe şi legume sunt alimente care satisfac multiple nevoi ale corpului: hrănesc, potolesc setea, reintegrează sărurile minerale pierdute prin transpiraţie, furnizează necesarul de vitamine, contribuie la buna funcţionare a aparatului intestinal graţie aportului lor de fibre şi, în acelaşi timp, se opun acţiunii radicalilor liberi produşi în organism din cauza expunerii la soare în cel mai natural şi plăcut mod posibil. Din cauza căldurii, corpul pierde prin transpiraţie o cantitate importantă de apă şi săruri minerale, care trebuie „recuperate“ cu alimente răcoritoare cum ar fi fructele şi legumele de sezon, bogate în potasiu, calciu şi fier, indispensabile pentru revigorarea organismului, precum şi pentru menţinerea siluetei.
Alimentele naturale şi proprietăţile lor miraculoase
Specialiştii italieni au enumerat principalele proprietăţi terapeutice ale diferitelor tipuri de fructe şi legume prezente pe tarabele din piaţă în această perioadă. De exemplu, morcovii sunt bogaţi în vitamina A, indispensabilă pentru sănătatea ochilor şi a pielii expuse la soare. Căpşunile, pe lângă proprietăţile lor antioxidante, sunt bogate în vitamina C şi cresc capacitatea de autoapărare a organismului împotriva alergiilor de sezon. Roşiile, pe lângă faptul că sunt dietetice, având 17 calorii la suta de grame, oferă organismului un bun aport de fibre, vitamine şi săruri minerale, mai ales fosfor, calciu şi magneziu. Dar iată clasamentul fructelor şi legumelor de bun augur pentru bronz, exprimate în micrograme de vitamina A sau în cantităţi echivalente de caroten la 100 de grame. Locul întâi este ocupat de morcovi cu 1.200 de micrograme, urmaţi de radicchio (cicoare italiană) cu 500-600, caise cu 350-500, cicoare şi lăptucă 220-260, pepene galben 200, ţelină 200, ardei 100-150, roşii 50-100, piersici 100, pepene verde 30-40.