Complexul Energetic Oltenia (CEO) evaluează utilajele care mai pot fi folosite în carierele miniere. Acestea vor beneficia de servicii de expertiză tehnică.
Complexul Energetic Oltenia va asigura expertizarea stării tehnice a utilajelor de carieră. Este vorba de mașinile combinate de scos și depus cărbune cu roată cu cupe, precum și mașinile de depunere. Sunt utilajele folosite în activitatea curentă. Echipamentele sunt supuse în permanență uzurii și au nevoie de un program de mentenanță și reparații pentru a nu exista blocaje în ceea ce privește continuitatea în activitate.
Sunt vizate în principal excavatoarele de mare capacitate, vitale pentru procesul de extracție a cărbunelui din carierele miniere. Bugetul pentru realizarea expertizării stării tehnice a utiajelor este de peste 500.000 de lei. Prestarea serviciului presupune întocmirea rapoartelor de expertiză tehnică pentru un număr de 6 utilaje de carieră în vederea menținerii în funcțiune a acestora.
Programul de închidere a carierelor miniere
La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate.
Din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an. După 2031 nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România.
„Măsurile de restructurare care vizează închiderea/conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare: Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității. Carierele CEO se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Închidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră”, conform CEO.
Carierele miniere vor fi preluate de o filială, care urmează să fie înființată până la finalul acestui an.
Citește și: Dozatoare cu apă pentru locuitorii orașului Târgu Jiu