27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalBiciul performantei pe spinarea sefilor de regii

Biciul performantei pe spinarea sefilor de regii

Veniturile directorilor celor patru regii de autoritate publica din Banie vor intra in cura de slabire daca acestia nu trec testul criteriilor de performanta. Alt efect ar putea fi concedierea „nevrednicilor“.


Municipalitatea Craiovei a hotarât ca vremea autoindestularii si sigurantei directorilor generali ai celor patru regii de sub tutela primariei a trecut. Nici unul dintre acestia nu-si va mai putea creiona la capitolul venituri decât sporurile, asa cum se intâmpla pâna acum, ci va trebui sa-si stabileasca si diminuari salariale, lunar, dar nu cu mai putin de 30% din salariul de baza, in cazul in care obiectivele de performanta nu vor fi atinse. De asemenea, adio premii anuale (de 12 salarii de baza lunare), in cazul neindeplinirii punctajului! Nu este limpede, sustin specialistii, ce se intâmpla cu sporurile lunare (de pâna la 50%) si nici in cazul unui eventual conflict de munca. Potrivit viceprimarului Gheorghe Nedelescu, „putem solicita consiliilor de administratie inclusiv desfacerea contractelor de munca, daca neatingerea indicilor se repeta, iar daca nici asa nu se iau masuri, avem posibilitatea sa inaintam primarului referate pe care acesta, mai departe, le-ar putea supune la vot consiliului local municipal“. Obiectivele de performanta s-au stabilit prin negociere intre parti, asa cum prevede legea, si prin raportarea la indicatorii de referinta deja prevazuti in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate de consiliul local pentru cele patru regii. Consiliile de administratie au avizat criteriile finale, iar primaria a avut câte un cuvânt de spus, dupa caz. „La Regia de Apa, de pilda, am insistat ca procentul de recuperare a debitelor inregistrate la 31 decembrie 2005 sa nu fie mai mic de 50. Ei propusesera 35%. Dupa negocieri, a ramas la 40%. In rest, nu am avut obiectii“, a mai declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Aceasta documentatie va capata statut de act normativ local numai dupa aprobarea in plenul Consiliului Municipal Craiova, fiind propusa spre avizare pentru sedinta din 27 februarie.


Topul taierilor de salarii


Indicii din contractele de performanta ale celor patru directori difera de la caz la caz, unii bucurându-se, in comparatie cu ceilalti, de indulgenta din partea angajatorului. Astfel, Gheorghe Popescu, seful Regiei de Apa, pare cel mai impovarat de termene si obligatii. Pentru o intârziere de 1-15 zile, atât la recuperarea creantelor, cât si la plata datoriilor, salariul lui Popescu va fi diminuat cu 1%, in conditiile in care, la aceleasi capitole, omologii sai vor suporta aceeasi masura pentru termene de 1-30, 1-75 sau chiar 30-75 de zile – in cazul lui Virgil Boboc, director la Regia Autonoma de Transport Craiova. In plus, incepând cu ziua 31 de intârziere, la rubrica creante, si cu ziua 16, la debite, Popescu pierde 3%, pe când restul pot astepta 60, 75 sau chiar 100 de zile (Tatian Tudorache – Regia Autonoma de Termoficare).


Dupa numarul de criterii, termenele de intârziere, procentele de nerealizari si topul indicilor de mai sus rezulta ca primaria a aratat cea mai mare ingaduinta directorului Termoficarii, Tatian Tudorache, la polul opus aflându-se Gheorghe Popescu, de la Apa.


Protejatii viceprimarului Iordache


Viceprimarul Sorin Iordache, in subordinea caruia se gasesc Tudorache si Boboc (Termoficare si Transport), s-a declarat multumit de activitatea de pâna acum a celor doi directori si nu a incercat sa le ingreuneze situatia, in sensul inaspririi termenelor si procentelor din indicii de performanta: „Rezultatele arata o imbunatatire a activitatii celor doua regii, asa incât nu vad de ce ar fi trebuit sa intervin“. „Rezultatele“ de care vorbeste viceprimarul Iordache sunt, intre altele, creantele de aproape 1.000 de miliarde de lei vechi pe care le are de incasat Regia de Termoficare, dupa cum reiese dintr-o centralizare a debitelor asociatiilor de locatari din Craiova si a marilor datornici ai unitatii in cauza. De cealalta parte, viceprimarul Gheorghe Nedelescu sustine ca nu s-a implicat in stabilirea criteriilor, intrucât „consiliile de administratie au tinut oricum seama de rezultatele nesatisfacatoare ale celor doua regii (Apa si RAADPFL – n.r.)“. Nici Tatian Tudorache, nici Gheorghe Popescu nu au acceptat sa discute cu noi pe tema criteriilor de performanta.


Contractul de performanta


Dupa lege, contractul de performanta reprezinta o anexa la contractul individual de munca incheiat intre angajat persoana fizica (numit de lege conducator) si angajator (regii autonome, societati si companii nationale, societatile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar majoritar). El cuprinde indicatori de performanta, obiective si criterii cuantificate privind reducerea creantelor si platilor restante, a pierderilor inregistrate, precum si cresterea productivitatii muncii.


In cazul in care criteriile de performanta nu sunt indeplinite, cumulat de la inceputul anului, in fiecare luna conducatorul unitatii si celelalte persoane cu functii de conducere primesc drepturile salariale ajustate in minus (proportional cu gradul de neindeplinire a criteriilor). Diminuarea nu poate fi insa mai mare de 30% din salariul de baza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII