14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei morti, un proces si nici o pedeapsa pentru Carmen Paunescu

Trei morti, un proces si nici o pedeapsa pentru Carmen Paunescu

Duminica s-a implinit un an de la tragicul accident rutier produs de sotia senatorului Adrian Paunescu. In urma accidentului, Silvia Burlan a ramas fara familie. Mama, tatal si sora si-au pierdut viata intre sfarimaturile autoturismului Dacia Nova, zdrobit de masina de teren condusa de Carmen Paunescu. La doar 15 ani, supravietuitoarea a ajuns acum subiect al unei dispute intre rude si avocata, miza fiind si despagubirile de ordinul miliardelor pe care ar trebui sa le plateasca sotia senatorului. Cit despre proces, instantele n-au reusit sa pronunte pina acum o hotarire de condamnare a soferitei vinovate de moartea a trei oameni nevinovati.


Pare sa se fi asternut linistea peste drama Silviei Burlan, cind deja s-a scurs un an de la cel mai tragic accident petrecut in 2004, in Dolj. Acum de 16 ani, fata incearca sa mearga mai departe si sa uite de intimplarea in urma careia a ramas fara parinti si sora. Din nefericire, uitarea pare sa se astearna si asupra faptei sotiei senatorului Adrian Paunescu. Si, cu cit trece mai mult timp de la accident, cu atit opinia publica are mai putina incredere in dreptatea pe care ar face-o justitia, trimitind-o la puscarie pe Carmen Paunescu, vinovata de moartea a trei oameni.


Accident soldat cu trei morti


In fatidica zi de 31 iulie 2004, in jurul orei 11.00, Carmen Paunescu a plecat din Bucuresti catre Craiova, la volanul unui autoturism Hyundai Terracan. Era insotita de fiica ei, Ana Maria, de 13 ani si sapte luni, care ocupa locul din dreapta soferului.


In jurul orei 14.00, Carmen Paunescu a ajuns pe portiunea de drum cuprinsa intre comuna Pielesti si municipiul Craiova, unde, dupa ce a trecut de pasarela peste calea ferata, pe un sector de drum drept, cu buna vizibilitate, s-a angajat in depasirea mai multor autoturisme. In timpul depasirii, autoturismul s-a izbit frontal de Dacia Nova, cu numarul de inmatriculare OT-99-BYM, condusa din sens opus de Marin Burlan.


In urma impactului, Nova a fost grav avariata. Marin Burlan si sotia sa, Ileana, care ocupa locul din dreapta soferului, au decedat pe loc. Una dintre fiicele lor, Laura, aflata pe bancheta din spate a Daciei Nova, a fost proiectata prin parbriz, pe carosabil, suferind leziuni care i-au cauzat moartea la putin timp dupa accident. Cea de-a patra ocupanta a autoturismului de Olt, Silvia, fiica cea mica a familiei Burlan, aflata de asemenea pe bancheta din spate, a suferit leziuni pentru vindecarea carora a fost nevoie de 70-80 de zile de ingrijiri medicale, conform Raportului de constatare medico-legala intocmit pe 17 august.


Autoturismul condus de Carmen Paunescu ar fi avut doar 90 km/h


Pe baza declaratiilor luate de la martori si a expertizei tehnice efectuate pornind de la urmele materiale identificate la fata locului, anchetatorii au concluzionat ca Natalia Carmen Paunescu s-a angajat in mod imprudent in depasire, incalcind prevederile Codului Rutier. In ciuda celor sustinute de unii martori oculari ai accidentului, anchetatorii au concluzionat ca sotia senatorului Adrian Paunescu conducea autoturismul cu viteza declarata de aproximativ 90 km/h, viteza apreciata drept corecta de expertii tehnici si ca la intrarea in manevra de depasire a observat cum, din sens opus, se apropia un autoturism marca Dacia Nova, condus tot cu circa 90 km/h de catre Marin Burlan. Crezind ca are timp sa depaseasca, Carmen Paunescu si-a continuat deplasarea pe contrasens. In acelasi timp, conducatorul Daciei Nova, sesizind pericolul, a incercat sa evite tamponarea frontala, frinind si incercind sa-si conduca masina la limita din dreapta a partii carosabile. I-a creat astfel loc masinii Hyundai Terracan, care ar fi avut spatiul necesar sa treaca printre coloana de masini depasite si Dacia Nova care venea din fata, mai ales ca in acel loc carosabilul avea sapte metri latime. Realizind prea tirziu pericolul ciocnirii, Carmen Paunescu a incercat si ea sa evite impactul in ultima clipa. Insa, in loc sa treaca prin spatiul creat in mijlocul soselei, printre masini, a virat stinga, ciocnindu-se frontal cu Dacia Nova.


Conform expertilor, sotia senatorului putea sa evite accidentul


Cu privire la posibilitatile de evitare a impactului, expertii au considerat ca accidentul nu s-ar fi produs daca Natalia Carmen Paunescu s-ar fi asigurat temeinic la angajarea in manevra de depasire a mai multor autoturisme, in timp ce din sens opus circulau alte autovehicule, sau putea fi evitat daca aceasta isi conducea autoturismul pe axul drumului intre autoturismul pe care-l depasea si cel care venea din sens opus, intrucit latimea carosabilului permitea acest lucru.


Cum, in urma accidentului, roata dreapta fata a autoturismului Hyundai Terracan, condus de Carmen Paunescu, a fost blocata, s-a pus problema unei defectiuni la sistemul de directie, care ar fi blocat roata, facind imposibila manevra spre dreapta. La verificarea tehnica, s-a constatat insa ca roata functiona cu usurinta chiar si fara ajutorul servodirectiei. De asemenea, a fost eliminata si varianta unei explozii a rotii inainte de impact, expertii constatind ca anvelopa rotii din dreapta fata fusese distrusa abia in momentul coliziunii si, chiar daca s-ar fi produs o explozie inainte de acest moment, autoturismul ar fi avut tendinta sa se duca spre dreapta, si nu spre stinga, direct in Dacia Nova.


„Se reliefeaza astfel, drept cauza a accidentului, conduita culpabila a invinuitei Paunescu Carmen Natalia, care, pe fondul insuficientei atentii in conducerea autoturismului, s-a angajat in depasire nerespectind regulile de circulatie care reglementeaza efectuarea unei astfel de manevre“, au concluzionat procurorii care au anchetat cazul. Aceasta concluzie, care s-a desprins in urma cercetarii la fata locului, a expertizei tehnice si a audierii martorilor, nu a fost contestata de catre Carmen Paunescu pe parcursul urmaririi penale. Mai mult, expertul-asistent desemnat de Carmen Paunescu si-a insusit in totalitate concluziile formulate de catre expertul desemnat de procuror cu privire la dinamica producerii accidentului. El a avut opinie separata numai in ceea ce priveste spatiul necesar calculat pentru finalizarea in bune conditii a manevrei de depasire, fapt fara relevanta sub aspectul cauzelor accidentului, dupa cum au stabilit procurorii.


Supravietuitoarea a cerut daune de patru miliarde


Supravietuitoarea accidentului, Silvia Ionica Burlan, prin reprezentantul sau legal – tutorele Florea Burlan – a declarat ca se constituie parte civila in proces cu suma de patru miliarde de lei, reprezentind cheltuieli efectuate, viitoare si daune morale. De asemenea, se constituie parte civila Spitalul de Urgenta Craiova, cu suma de 82.403.590 de lei, reprezentind cheltuieli de spitalizare. SC TRANS NET SRL Bucuresti, utilizatorul autoturismului Hyundai Terracan, care facea obiectul unui contract de leasing incheiat cu SC ŢIRIAC LEASING SA, a comunicat ca nu se constituie parte civila.


Procurorii au stabilit ca faptele invinuitei Carmen Paunescu intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa. N-a fost insa retinuta savirsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa asupra minorei Ana Maria Paunescu, intrucit senatorul Adrian Paunescu a declarat ca nu formuleaza plingere impotriva sotiei sale.


Carmen Paunescu risca pina la zece ani de puscarie


Ca si cind pierderea celor apropiati nu i-ar fi pricinuit destula durere, Silvia Burlan a nimerit la mijloc intr-un conflict iscat intre avocata Victoria Doinea, care o reprezenta la proces, si rudele din partea mamei si tatalui. Miza era aceea a tutelei, iar competitia s-a dovedit destul de strinsa, mai ales ca cine avea tutela urma sa controleze si banii pe care Silvia i-ar primi de la sotia senatorului Adrian Paunescu.


Pentru uciderea celor trei membri ai familiei Burlan si vatamarea corporala grava a supravietuitoarei accidentului, Silvia Burlan, Carmen Paunescu risca pina la zece ani de puscarie. Procesul s-a judecat initial la Craiova, dar a fost stramutat la Judecatoria Rimnicu Vilcea, la solicitarea sotiei senatorului Adrian Paunescu, pe motiv ca nu are incredere in justitia din Banie. La ultimul termen de judecata, magistratii vilceni au decis ca judecarea dosarului sa fie aminata pe 9 septembrie. Cit va mai dura procesul e greu de estimat. Unii avocati din Craiova deja estimeaza ca nu va fi pronuntata o hotarire definitiva in acest caz mai devreme de 2008. In asemenea conditii, bardul Adrian Paunescu ar avea sanse la inca un mandat de senator fara ca imaginea sa-i fie patata de o nevasta in puscarie. Caci, intr-o Românie normala, o asemenea pedeapsa ar fi usor de anticipat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS