Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri în plenul Parlamentului, despre legislația din România, schimbările ei frecvente și cum influențează funcționarea statului și, mai ales, viața de zi cu zi a cetățenilor, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Șeful statului a precizat că dorește un Parlament puternic, care să aibă încrederea cetățenilor. Potrivit președintelui, acest lucru se poate realiza printr-o legislaţie de calitate şi raporturi funcţionale între celelalte instituţii de stat.
„Vin în faţa dumneavoastră, aşa cum am promis la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, pentru a duce în discuţii probleme pe care le consider relevante. Pornesc de la angajamentele pe care mi le-am asumat şi de la aşteptările pe care le au cetăţenii. Calea pe care am ales-o este cea a dialogului. Am spus şi o voi repeta de câte ori va fi nevoie. Am acordat o atenţie deosebită legilor venite la promulgare. În 2015, asupa vechiului Cod fiscal s-a intervenit de 13 ore. Legea educaţiei, cea privind reforma în sănătăţii, legea administraţiei şi Codul Muncii au fost modificate la intervale de 2-3 luni sau de 2-3 ori în aceeaşi lună. Am constat că prin două legi distincte, treimise apropae concomitent, s-a modificat acelaşi act normativ. Am văzut un studiu în care 80 la sută dintre români se arătau nemulţumiţi că legile sunt greoaie”, a spus Iohannis.
„Nu în ultimul rând, un Parlament puternic înseamnă și o poziționare corectă fața de justiție. De fiecare dată când am constatat că au existat derapaje, v-am comunicat. O Românie puternică nu este numai una fără corupție, ci o Românie în care s-a câștigat respectul pentru lege”, a mai spus președintele.
Președintele României a cerut în 4 septembrie să vină în faţa Parlamentului, printr-o scrisoare adresată preşedinţilor celor două Camere.