17.3 C
Craiova
joi, 1 mai, 2025
Știri de ultima orăSportOltenii sint niste sportivi extraordinari

Oltenii sint niste sportivi extraordinari

Oficialul MTS spune ca va accelera lucrarile de la Sala Polivalenta

– Sinteti multumit de ritmul lucrarilor de la Sala Polivalenta din Craiova?

– Nu sint exagerat de multumit. Calificativul ar fi satisfacator, asta ca sa ofer un raspuns intrebarii. Sint insa foarte multumit ca MTS – titularul si beneficiarul lucrarii de investitii – nu are nici o datorie catre antreprenorul general…

– Daca am inteles bine dintr-o discutie cu un reprezentant al celor de la COREMI, s-ar parea ca nu sint achitate lucrari executate in valoare de aproximativ 2,5 miliarde de lei. In plus, constructorul ar avea nevoie de inca trei miliarde de lei pentru acest sfirsit de an.

– Nu stiu ce ati „inteles“, dar astazi (interviul a fost realizat luni – n.r.), MTS nu are nici o restanta. Este adevarat ca in plus de ceea ce ne-am angajat sa asiguram anul acesta – aproximativ 30 de miliarde de lei – constructorul ar dori o suplimentare pentru acest sfirsit de an. Situatia care este la MTS – transmisa de DTS Dolj – demonstreaza clar ca nu avem nici o datorie. Repet, tot ce ne-am angajat (30 de miliarde) am platit.

– Perspective pentru anul viitor?

– Am certitudinea ca la sfirsitul anului 2002, lucrarile la Polivalenta din Craiova vor fi terminate. Nu vor fi probleme cu banii necesari pentru finalizarea lucrarilor, MTS o sa-i asigure. Trebuie insa ca antreprenorul general sa-si reorganizeze intreaga activitate pentru ca ritmul lucrarilor sa fie altul. Dupa ce trece perioada dificila de iarna, voi impune categoric constructorului sa suplimenteze oamenii pe santier, adica echipe in schimburi, poate chiar pe timp de noapte. Deci, sa adopte masuri ferme astfel incit termenul de dare in folosinta sa fie respectat. Daca nu se conformeaza, MTS renunta la colaborarea cu COREMI. Eu am observat aici, in Capitala, cum se organizeaza constructorii, si pe timp de iarna, si pe timp de noapte pentru ca un termen de punere in functiune sa fie respectat. Reamintesc, dl. ministru Georgiu Gingaras a decis – si a declarat-o public intr-o conferinta – ca MTS sa acorde integral suma necesara terminarii Polivalentei din Craiova (aproximativ 100 de miliarde de lei). Toti banii vor fi alocati pentru anul 2002, asa ca acum nu mai pot exista motive de intirziere. Daca Sala Polivalenta nu se va da in folosinta in anul 2002, singurul vinovat va fi doar constructorul! Cred ca am fost bine inteles si sint convins ca persoanele implicate in realizarea obiectivului de la Craiova sint receptive si vor lua absolut toate masurile de rigoare.

Nu l-am lasat pe directorul CSM Craiova sa demisioneze!

– Vorbind despre lumea atletismului din Banie – care va este cunoscuta -, si in acest an sportivii de la CSM (seniori) si LPS (juniori) sint pe podiumul national al clasamentului din 2001…

– Trebuie precizat ca, intr-adevar, CSM Craiova se afla pe locul unu in clasamentul FR Atletism intocmit dupa numarul de medalii de aur, cit si in cel dupa numarul de puncte, iar in clasamentul global (adica intern, international si recorduri dupa numarul de puncte acumulate in anul 2001), sectia de atletism de la prestigiosul club amintit, este pe locul trei. LPS Craiova este – la juniori – pe locul doi, performanta care nu este la indemina oricui. Intr-un cuvint, aceste realizari ale celor de la CSM si LPS sint excelente. La CSM este vorba de o continuitate, la LPS au fost obtinute rezultate foarte bune la juniori in plan national, dar inclusiv o medalie de argint la CE, ceea ce este un rezultat exceptional (este vorba de medalia de argint la 3.000 m obstacole cucerita de Mircea Bogdan la CE de juniori I de la Grosseto – Italia – n.r.). De reamintit si „amanuntul“ ca CSM Craiova este an de an pe locul unu in clasamentele interne si fruntas in activitatea internationala. Bania isi mentine aceasta suprematie in atletism datorita citorva factori. Primul – si cel mai important – este existenta talentelor sportive. Au aparut sportivi noi. Daca era mai multa atentie, mai buna pregatire si mai multa grija din partea unor antrenori, atunci medaliile de la CE de juniori si tineret erau mai multe! In al doilea rind, trebuie remarcata munca depusa de antrenori. Iar in al treilea rind, conducatorii de la CSM si LPS. As adauga un plus pentru directorul CSM, dl. prof. Eugeniu Stefanescu. In legatura cu Domnia sa, am de facut – in premiera – o declaratie: dl. director Stefanescu intentiona sa se retraga. Am „preluat“ aceasta cerere, dar echipa invingatoare nu se schimba! In consecinta, am refuzat sa dam curs cererii domnului director Stefanescu de a se retrage. Este un club in plina activitate, este, repet, „number one“ in Romania si orice schimbare nu face decit sa destabilizeze. Ca sa inchei acest subiect, MTS nu a aprobat cererea directorului Eugeniu Stefanescu.

Cei de la Consiliul Local Craiova ar trebui sa se trezeasca…

– Ce mesaj ati transmite organelor administratiei publice locale privind sustinerea financiara a activitatii de performanta in sport conform Legii educatiei fizice si sportului?

– Situatia financiara a tuturor unitatilor sportive din Romania este grea, bugetele sint cunoscute. Iar contributia statului este cea… care este, adica statul poate asigura o parte din cheltuielile necesare. Din pacate, unii nu se preocupa sa-si realizeze si venituri proprii. Nu inteleg ca bugetul nu inseamna numai banii de la stat. Cine nu intelege aceasta problema nu este bun conducator. Are doua sanse: ori se recalifica sau lasa locul altcuiva. Din acest punct de vedere, eu tin sa declar ca membrii Consiliului Local din Craiova trebuie sa se uite cu atentie in jur si sa constate ceea ce au realizat pentru sport alte primarii din Romania, in conditii legale. Bunaoara, in Cluj se dau bani de la primarie pentru masa a 336 de sportivi. Sau, in alte judete, directiile judetene au primit, de asemenea, si de la primarie, sute de milioane pentru sprijinirea activitatii sportive. Un alt exemplu: Consiliul Judetean Bihor a alocat DTS Bihor trei miliarde de lei pentru sport! Cred ca si Craiova, in conditii legale, ar putea aloca, conform Legii sportului, bani pentru sport. Sint convins ca primarul Bulucea – un om iubitor de sport – alte persoane oficiale abilitate, pot analiza acum, in contextul noilor reglementari, posibilitatea legala de a ajuta sportul.

– Despre DTS Dolj? Aveti plusuri sau, ma rog, minusuri de remarcat in activitate?

– N-am minusuri in ceea ce priveste activitatea de sport (nu cunosc activitatea de tineret). Am mai spus-o, cred ca este un mare pas faptul ca fosta mare campioana Natalia Andrei este acum director adjunct, si-a intrat imediat in atributiuni, fapt de care sint foarte incintat. La DTS Dolj este o adevarata familie, toti se inteleg foarte bine si din acest punct de vedere totul este OK, iar eu sint bucuros.

Universitatea va face treaba doar cu multi fotbalisti olteni

– Nu v-am vazut de mult timp la meciurile Universitatii Craiova. Ce ziceti de echipa noastra?

– Ceea a va declar dumneavoastra acum, i-am spus-o si actionarului Netoiu in urma cu citva timp. Universitatea are nevoie sa se antreneze mai mult si mai bine. Adica, echipa are nevoie de pregatire astfel incit jucatorii sa capete mai multa forta si viteza. In plus, jucatorilor trebuie sa le fie insuflata de catre antrenor – si nu numai de antrenor – mentalitate de invingator, asa cum o avea echipa din anii ’82. As avea insa alte doua observatii de facut. Constat cu surprindere ca Universitatea este echipa cu cei mai multi accidentati, adica are procentul cel mai mare din Divizia A in privinta accidentatilor. Asta este o nota proasta. Nu stiu ce nu „merge“ acolo: vitaminizarea, refacerea, exercitiile de streeching? Ceva este in neregula…

– Altceva?

– Nu cred ca spun o noutate: Universitatea trebuie sa-si aduca olteni! Toate echipele bune din fruntea clasamentului au olteni, care sint si cei mai buni sau, ma rog, printre cei buni. Pun o intrebare simpla si economica in acelasi timp: de ce trebuie sa aducem la Universitatea jucatori din alta parte? Sa-mi aduc oltenii acasa de la alte echipe din tara, inclusiv oltenii reveniti in Romania din campionatele europene! Si ar mai fi o problema, o „lege“ de stabilit la Universitatea: cind oltenii pleaca trebuie sa le dam drumul numai in strainatate! Oltenii sint sportivi aparte. Nu are rost sa le dam drumul la adversarii din tara pentru a-i intari pe acestia! Nu-mi permit sa ma amestec in alte probleme specifice fotbalului, dar observatiile de mai sus sint evidente si ar fi putut fi rezolvate in favoarea interesului Universitatii. Masurile pe care le-am sugerat eu mai sus nu costa bani. Dimpotriva!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS