34.5 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjOlimpicul de aur la chimie visează să devină medic sau cercetător

Olimpicul de aur la chimie visează să devină medic sau cercetător

Elevul gorjean Dumitru Călugăru (foto), care a câştigat medalia de aur la cea de-a 48-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „D. Mendeleev“, desfăşurată în perioada 11 – 17 mai, la Moscova, visează să devină medic. Elevii români au obţinut cinci medalii de aur, o medalie de argint, o medalie de bronz şi locul I pe echipe la Olimpiada Internaţională de Chimie „D. Mendeleev“, desfăşurată în Federaţia Rusă. La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „D. Mendeleev“ au participat 105 elevi din 16 ţări. Medaliat cu aur, Dumitru Călugăru este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu şi în aceste zile se pregăteşte intens pentru a-şi finaliza situaţia şcolară pentru încheierea clasei a XI-a. Dumitru nu prea are timp de odihnă sau pentru alte activităţi, având în vedere că peste puţin timp va trebui să plece cu echipa României la o competiţie mult mai grea: Olimpiada Internaţională de Chimie din Vietnam.

În Vietnam se va lupta cu elevi din 75 de ţări

Despre ultima medalie obţinută, Dumitru spune că a fost rodul muncii în echipă şi a pregătirilor centralizate de la lotul naţional, dar nu ar fi realizat performanţe deosebite fără studiul individual: „În Rusia, a fost un concurs individual şi este destul de greu şi de interesant. Concursul a presupus parcurgerea a trei probe, timp de cinci ore, dintre care două probe teoretice şi una practică – experimentală, toate cu un grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins opt probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme – la alegere dintr-un set de trei – pentru fiecare dintre cele cinci secţiuni incluse: chimie fizică, ştiinţele vieţii, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică. Rezultatul obţinut este important pentru mine şi pentru echipă. Per ansamblu, echipa României a obţinut un rezultat foarte bun. Urmează însă Olimpiada Internaţională de Chimie din Vietnam, care va avea loc la sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august, unde lucrurile vor fi puţin altfel. Dacă în Rusia au fost 16 ţări, în Vietnam vor fi 74 – 75, nivelul este cu totul altul. Vedem ce performanţe vom obţine. Acum suntem şi puţin obligaţi. Pe 16 iunie, vor merge la Bucureşti pentru pregătirea centralizată, iar acum sunt la Târgu Jiu pentru finalizarea clasei a XI-a. Urmează clasa a XII-a, ultimul an de liceu şi deciziile de luat…“, a declarat Dumitru Călugăru.

Modest şi plin de medalii

Dumitru Călugăru este unul dintre cei mai buni elevi ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu. Medalia de aur obținută la Olimpiada de la Moscova nu este singura, iar în palmaresul tânărului mai sunt şi alte premii, diplome şi medalii, câştigate la alte competiţii interne şi internaţionale. Anul trecut a obţinut medalia de aur la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene, iar în 2011 a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internațională de Științe din Africa de Sud. Tot în 2011, Dumitru Călugăru a fost desemnat „Tânărul anului“, în cadrul primei ediții a galei „Tineri pentru Gorj“. Evenimentul a fost organizat de Fundația Culturală „Delta“ și de Asociația „Axa Brâncuși“. La Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ este elev la profilul matematică-informatică, dar chimia l-a atras încă de pe băncile Şcolii Generale „Constantin Săvoiu“ din Târgu Jiu, unde a studiat anterior.

Va aplica la universităţi din Anglia

Despre viitor, elevul susţine că încă nu a luat o decizie, în ceea ce priveşte cariera sa, visând să devină medic, dar şi să lucreze în cercetare în domeniul chimiei: „În ultimii ani, m-am gândit mereu că vreau să devin medic, dar în timp părerea mea a început să se schimbe. Sunt prea legat de chimie şi am senzaţia că prin medicină mă voi îndepărta de domeniul chimiei. M-aş vedea şi într-un laborator, făcând cercetare, dar în România, nu ştiu ce să zic… Poate în viitor o să se schimbe ceva în acest domeniu. În vară o să susţin şi atestatul pentru limba engleză şi voi aplica pentru facultăţi din Anglia. Nu voi spune nu nici unei facultăţi din România, dar în funcţie de cum îmi voi permite financiar facultatea în Anglia sau va apărea o facilitate, atunci voi opta sigur pentru a-mi face studiile universitare în Anglia“, a spus Dumitru.

Cântă la pian de zece ani

La toate competiţiile, Dumitru a fost susţinut de părinţii săi: tatăl inginer şi mama medic epidemiolog. În ceea ce priveşte susţinerea de către stat sau instituţii, s-ar putea şi mai mult, dar elevul nu se plânge: „Lotul de chimie este sponsorizat de o firmă care ne oferă posibilitatea de a studia în laboratoarele pe care le deţine. Am şi la şcoală un laborator destul de bine dotat şi mai este şi pregătirea centralizată. Olimpicii sunt susţinuţi de minister printr-o bursă echivalentă cu salariul minim pe economie, timp de 12 luni. La sfârşitul anului, se mai acordă un premiu de 4.000 de lei. Pentru medalia de anul trecut am primit 2.000 de lei. Nu ştiu acum dacă e mult sau puţin. Pentru studiul chimiei aloc zilnic între o oră şi jumătate şi opt ore. Depinde de competiţie. La lotul naţional ne pregătim opt ore pe zi, de exemplu. Când sunt acasă mai cânt la pian, mai citesc. Cu sportul nu mă prea împac“, potrivit tânărului, care cântă la pian de aproximativ zece ani.

Premiat, alături de gimnasta de aur Andreea Munteanu

Dumitru Călugăru a fost premiat vineri de autorităţile judeţene, alături de gimnasta Andreea Munteanu, care a câştigat medalia de aur cu echipa naţională, la Campionatul European de Gimnastică de la Sofia. Consiliul Judeţean Gorj le-a acordat celor doi înscrisuri de excelenţă. Alături de cei doi copii au fost prezenţi colegii, profesorii şi familiile. Dacă părinţii lui Dumitru Călugăru sunt tot timpul în spatele fiului lor, în prezent, tatăl gimnastei Andreea Munteanu este şomer. „Ultima medalie pe care a luat-o a fost de aur. A fost foarte greu, dar a reuşit. Este mândria lor, mândria echipei şi a întregii ţări. Au fost costuri foarte mari şi tot ce am putut investi s-a dus către gimnastică şi Andreea. Este foarte greu. În prezent, nu mai am nici un venit. Lucram la o firmă de pază din Vâlcea, dar nu mă mai descurcam cu naveta. De o lună sunt şomer, iar soţia este asistent farmacist. Am promisiuni să mă angajez în altă parte, dar să vedem“, a spus Constantin Munteanu, din Bustuchin, la festivitatea de premiere a fiicei sale, care a avut loc la sediul Palatului Administrativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS