30.5 C
Craiova
miercuri, 23 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitate„Ca sa scapam de coruptie trebuie sa marim lefurile“ Daca nu primesc salarii maritete cu 50%, sindicalistii ies in strada

„Ca sa scapam de coruptie trebuie sa marim lefurile“ Daca nu primesc salarii maritete cu 50%, sindicalistii ies in strada

Functionarii din administratia publica doljeana vor declansa actiuni de protest, incepind cu 26 septembrie, alaturi de celelalte sindicate din tara, daca guvernul nu le mareste salariile cu 50%. Presedintele sindicatului Administratiei Publice din Dolj, Ringo Damureanu, a cerut ieri cresterea salariului la 12-13 milioane de lei brut, incepind din 2005 si crearea unui sistem de salarizare care sa le permita functionarilor avansarea profesionala. „Guvernul ne-a oferit doar 12% in plus la salariu, fara sa tina cont ca in prezent un functionar cu studii medii cistiga 3,2 milioane de lei lunar, iar unul cu studii superioare 6,2 milioane de lei. Daca guvernul doreste reforma in administratia publica trebuie sa acorde salarii corespunzatoare. Numai asa scapam de coruptie“, a declarat Damureanu. Primul pas in detensionarea situatiei a fost facut prin semnarea unui acord-cadru la nivel national cu Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania, pe 25 iunie. Acesta reduce posibilitatea sefilor din administratie de a marginaliza sau de a lua masuri abuzive, restrictioneaza modul de prestare a orelor suplimentare si introduce obligativitatea controlului medical gratuit. Presedintele sindicatului doljean spera ca, prin semnarea acestui acord, sa dispara litigiile dintre functionari si adminsitratie. „In 2000 am avut 23 de procese cistigate impotriva Consiliului Judetean Dolj din cauza neacordarii primelor de concediu. Legea care prevedea acordarea acestor sume a intrat in vigoare pe 8 ianuarie 2000, iar depunerea juramintului de catre functionari a avut loc pe 1 august. De acest interval s-a prevalat si administratia, atunci cind a refuzat acordarea banilor, motivind ca trebuia depus mai intii juramintul“, a precizat Damureanu.

Angajatii din domeniul protectiei copilului – la limita saraciei

Intr-o situatie disperata se afla insa personalul din domeniul protectiei copilului. Conform presedintelui de sindicat, salariile acestora oscileaza in jurul sumei de trei milioane de lei lunar, angajatii neputind sa-si protejeze nici macar propriii copii. „Salariatii traiesc cu grija zilei de miine si sub amenintarea pierderii locului de munca. Zeci de colegi au fost concediati fara sa beneficieze de salarii compensatorii, fiind zdrobiti financiar si fara nici o prioritate la reangajare in sistemul public“, a precizat presedintele de sindicat.

Cele mai mari dificultati le intimpina cei aproximativ 200 de asistenti maternali profesionisti, care au incheiat contracte de munca individuale pe durata de trei ani, desi Codul Muncii prevede ca durata determinata nu poate depasi 18 luni.

„Colegii nostri, care sint de regula femei, sustin ca nu au copii dupa contracte si ca nu-si cunosc drepturile. De asemenea, acestia acuza faptul ca muncesc toata saptamina fara sa primeasca bani in plus si ca nu au beneficiat de concediu de odihna. Daca Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului nu respecta Constitutia si legislatia in vigoare o vom da in judecata“, a concluzionat Damureanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS