36.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitate„Dorothy“, proiectul de control al mobilităţii urbane în Craiova

„Dorothy“, proiectul de control al mobilităţii urbane în Craiova

Transportul public din Craiova ar putea fi eficientizat cu ajutorul unor soluţii logistice puse la dispoziţie printr-un proiect de cercetare desfăşurat prin colaborarea dintre Universitatea din Craiova (Facultatea de Mecanică) şi instituţii similare din Florenţa (Italia), Valencia (Spania) şi Lisabona (Portugalia). Municipalitatea craioveană poate beneficia de experienţa în mobilitate urbană a acestor oraşe, care sunt partenere în cadrul proiectului „Dorothy“. În jurul Facultăţii de Mecanică se va crea un centru de cercetare în domeniul ingineriei transporturilor. Părţile implicate în acest proiect s-au reunit ieri la sediul Primăriei Craiova şi au explicat avantajele sale. „Proiectul îşi propune să dezvolte mobilitatea şi transporturile în aglomerările urbane, în conformitate cu legislaţia existentă la nivelul Europei. Se va face un transfer de bune practici de la oraşe care sunt puţin mai avansate către oraşe care au nevoie să-şi îmbunătăţească sistemul de mobilităţi şi transporturi“, a precizat Gabriel Vlăduţ, reprezentantul IPA CIFATT Craiova, coordonatorul proiectului. „Eu cred că proiectul va fi un succes şi cred cu tărie că rezultatele se vor vedea în viaţa cotidiană a oraşului“, a spus, la rândul său, Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.
Nicolae Dumitru, decanul Facultăţii de Mecanică, a apreciat că va colabora cu specialişti din domeniul ingineriei transporturilor. „Pe linia academică, programele de studii pe care noi le punem în valoare, autovehicule rutiere şi ingineria transporturilor la licenţă, iar la master – optimizarea sistemelor de transport, toate acestea, cu infrastructura necesară, cu laboratoarele pe care le avem, cu echipamentele din contractele de cercetare şi prin donaţii, toate au făcut ca noi să fim parteneri alături de companii şi universităţi deosebite din Europa“, a declarat acesta.
Zece companii din Craiova s-au grupat într-un cluster privind mobilitatea urbană, care poate beneficia de rezultatele cercetărilor. Ca exemple de soluţii implementate prin cercetare sunt: sistemul de afişat electronic din staţii, reducerea poluării, modernizarea tramvaielor etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS