27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateComisia propune norme pentru a contribui la protecția împotriva furtului de informații de afaceri confidențiale

Comisia propune norme pentru a contribui la protecția împotriva furtului de informații de afaceri confidențiale

Comisia Europeană a propus o serie de noi norme privind protecția cunoștințelor și informațiilor de afaceri nedivulgate (secrete comerciale) pentru a contracara dobândirea, utilizarea și divulgarea ilegală a acestora.
Propunerea de directivă introduce o definiție comună a secretelor comerciale, precum și o serie de mijloace prin care cei care sunt victime ale însușirii abuzive a secretelor comerciale pot obține despăgubiri. Aceasta va ajuta instanțele naționale să trateze cazurile de însușire abuzivă a informațiilor de afaceri confidențiale, să scoată de pe piață produsele care încalcă secretul comercial și va permite victimelor să obțină despăgubiri în cazul acțiunilor ilegale.
 În actuala economie bazată pe cunoaștere, capacitatea întreprinderilor de a inova și de a intra în concurență poate fi grav afectată atunci când informații confidențiale sunt fie furate, fie utilizate în mod abuziv. Potrivit unui sondaj recent1, în ultimii zece ani, o întreprindere din cinci a făcut obiectul a cel puțin unei tentative de furt al secretelor sale comerciale. Potrivit unui alt studiu recent2, aceste cifre sunt în creștere, 25% din întreprinderi raportând furturi de informații în 2013, în comparație cu 18% în 2012.
Există diferențe considerabile la nivelul legislațiilor în vigoare în țările UE în ceea ce privește protecția împotriva însușirii abuzive a secretelor comerciale. Unele țări nu dispun de legislație specifică cu privire la acest subiect. Întreprinderile întâmpină dificultăți în a înțelege și a avea acces la sistemele din alte state membre și, atunci când sunt victime ale însușirii abuzive a know-how-ului confidențial, acestea au reticențe în ceea ce privește inițierea de acțiuni în instanța civilă, deoarece nu sunt sigure că instanțele vor păstra confidențialitatea secretelor lor comerciale. Actualul sistem fragmentat are un efect negativ asupra cooperării transfrontaliere dintre întreprinderi și partenerii de cercetare și reprezintă un obstacol semnificativ în calea utilizării pieței unice a UE ca vector al inovării și al creșterii economice.
Propunerea prezentată are drept scop să ofere întreprinderilor un nivel adecvat de protecție și o cale de atac eficace în cazul în care secretele lor comerciale sunt furate sau utilizate în mod abuziv. Acest sistem solid, echilibrat și armonizat de protecție a secretului comercial va pune la dispoziția întreprinderilor și a cercetătorilor un mediu mai sigur în care să poată crea, împărtăși și proteja prin licență know-how-uri și tehnologii valoroase, în întreaga piață unică. Acest sistem va favoriza, de asemenea, angajamentul întreprinderilor și al cercetătorilor din diferite țări ale UE în cadrul unor proiecte comune și bazate pe colaborare în domeniul inovării și cercetării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS