Taurina sprijină dezvoltarea neuronală, ajută la reglarea nivelului de apă și de săruri minerale din sânge, reglează activitatea cardiacă și previne degradarea țesuturilor ochiului. Datorită rolului complex în organism, această substanţă este considerată un aminoacid atipic și miraculos.
Taurina este sintetizată în corp din alți doi aminoacizi: metionină și cisteină și este o componentă importantă a acizilor biliari care ajută la absorbția grăsimilor și a vitaminelor solubile în grăsime. De asemenea, taurina reglează ritmul cardiac, mediază transportul intracelular al calciului dinspre și către celule și mediază activitatea celulelor neuronale. De asemenea, este un antioxidant puternic. Datorită tuturor acestor calități, taurina este considerată un adjuvant în tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv a unor tulburări grave precum insuficiența cardiacă, hipertensiunea, diabetul sau degradarea retinei.
Taurina este un antioxidant puternic, prezent în cantități mari în retină. Deficitul de taurină a fost asociat cu leziuni la nivelul retinei și cu deteriorarea vederii. Specialiștii explică fenomenul prin faptul că acest aminoacid îmbunătățește activitatea celulelor bastonașe și con de la nivelul ochiului, care acționează ca receptori vizuali. Pe măsură ce îmbătrânim, celulele bastonașe și con aflate lângă nervul optic se deteriorează și mor progresiv, de aceea scade și acuitatea vizuală. În timp, la unele persoane, se ajunge la orbire. Fenomenul este mai frecvent la cei care suferă de diabet și la cei care s-au expus fără protecție la ultraviolete. Dar puterea antioxidantă a taurinei și protecția pe care o oferă celulelor compensează din efectele negative ale diabetului și ale radiațiilor ultraviolete asupra țesuturilor ochiului.
Reglează activitatea cardiacă
În fiecare zi, inima noastră bate de aproximativ 100.000 de ori, iar efortul mușchiului cardiac este uriaș de-a lungul vieții. La uzura permanentă dată de activitatea continuă se adaugă aceea produsă de îmbătrânire. Așa se ajunge la modificări de performanță în activitatea inimii. Acest lucru se poate traduce prin probleme precum palpitațiile, contractura insuficientă a mușchiului cardiac, insuficiență cardiacă și creșterea riscului de deces din cauza afecțiunilor inimii. Taurina sporește forța de contracție a mușchiului cardiac, asigurând o mai bună circulație a sângelui prin artere și o mai bună oxigenare a țesuturilor, de aceea este indicată în prevenirea afecțiunilor cardiace. Mai mult, unele studii efectuate pe animale au demonstrat că, datorită efectului antioxidant, taurina previne formarea depunerilor de colesterol pe pereții arterelor. În general, corpul uman sintetizează taurina din alţi aminoacizi, deşi o sursă facilă poate fi dieta. De exemplu, carnea de peşte şi carnea roşie, precum şi ouăle conţin taurină.
Sfatulparintilor.ro