Lucrările Congresului Internaţional de Dacologie „PIETRELE DACILOR VORBESC“ – „BRÂNCUŞI 2012“, care au început vineri, la Târgu Jiu, s-au încheiat ieri. Evenimentul a fost organizat de „Dacia Revival International Society“, al cărei preşedinte este dr. Napoleon Săvescu, Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Uniunea Generală a Industriaşilor din România, Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântul Ioan de Ierusalim. Artizanii celei de-a XIII-a ediţii a Congresului Internaţional de Dacologie au fost doctorul Napoleon Săvescu şi rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Moise Bojincă. Lucrările au debutat sâmbătă, la sala de spectacole a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, cu un spectacol oferit de artiştii teatrului. Aceştia au fost aplaudaţi la scenă deschisă de cei peste 400 de participanţi la eveniment.
Specialişti din SUA, Elveţia, Franţa
La ediţia din acest an a Congresului Internaţional de Dacologie au fost prezenţi cu lucrări ştiinţifice aproape 80 de istorici, filologi, etnologi, antropologi, brâncuşologi şi oameni de cultură din România, dar şi de peste hotare. Între specialiştii veniţi din afara ţării s-au regăsit: Mariana Terra, din SUA, care a prezentat lucrarea: „Brâncuşi, dacul nostru“, Alexandru Stan, din Elveţia, cu tema „De ce Dacia Revival la Naţiunile Unite“, Marinela Pop Câmpeanu (Franţa) – „Brâncuşi la Luvru“, Silvia Balcanu Drumea (Italia) – „Constantin Brâncuşi – Tripticul de lângă Târgu Jiu“, Octavian Sărbătoare (Australia), cu tema „Sacralizarea istoriei“ şi alţii. La festivitatea de deschidere a lucrărilor a fost prezent şi omul de afaceri George Constantin Păunescu, finanţatorul principal al Congresului Internaţional de Dacologie, încă de la prima ediţie, din 1999. Alături de Violet Blaga şi Napoleon Săvescu, principalul susţinător al Societăţii Internaţionale „Dacia Revival“, respectiv George Constantin Păunescu, a fost premiat de către conducerea Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. „Îi mulţumim domnului Napoleon Săvescu pentru că a adus acest Congres la Târgu Jiu, dar şi domnului George Constantin Păunescu, prezent aici şi care a contribuit la realizarea acestui congres. Am decis să le acordăm câte o diplomă de onoare şi medalia jubiliară din partea Universităţii“, a declarat rectorul Univestităţii „Constantin Brâncuşi“, Moise Bojincă.
Proiecţii de filme, lansări de reviste
În cadrul Congresului, preşedintele „Dacia Revival International Society“, Napoleon Săvescu, a scos încă o dată în evidenţă faptul că statul nu l-a omagiat pe Constantin Brâncuşi aşa cum trebuia, în acest an în care se împlinesc 55 de ani de la moartea sculptorului. Majoritatea lucrărilor prezentate sâmbătă şi duminică în cadrul Congresului s-au axat pe legătura dintre operele brâncuşiene şi cultura dacică. Congresul Internaţional de Dacologie „PIETRELE DACILOR VORBESC“ – „BRÂNCUŞI 2012“ s-a desfăşurat pe patru secţiuni: Motivele artistice traco-geto-dacice în sculptura lui Constantin Brâncuşi; Dacii din curbura interioară a Carpaţilor; Cultura şi civilizaţia dacică reflectate în mitologie, credinţe şi tradiţii, folclor, medicină, literatură şi artă; Filme documentare. La această ultimă secţiune, în cadrul Amfiteatrului Teofil Pop, din Universitatea „Constantin Brâncuşi“ au fost realizate proiecţii nonstop de filme documentare, produse de „Dacia Revival Internaţional“, Daniel Rocsin şi Dumitru Călugăru. În ultima zi a Congresului a fost prezentat, de asemenea, documentarul „Un arbore la mijloc de lumi“, realizat de Horia Muntenuş.
Documentar de impact: „Dacii – Adevăruri tulburătoare“
Organizatorii s-au declarat mulţumiţi de bilanţul celei de-a XIII-a ediţii a Congresului Internaţional de Dacologie „PIETRELE DACILOR VORBESC“ – „BRÂNCUŞI 2012“. Între realizările acestui an se află: editarea revistei „Dacia Magazin“, care a ajuns la numărul 78-79; revitalizarea website-ului www.dacia.org într-un format nou şi mai accesibil; instalarea, de filiala din Elveţia a „Dacia Revival International Society“, a unui bust de bronz al poetului Mihai Eminescu, pe malul lacului din localitatea Vevey, din Elveţia; dezvoltarea postului „Dacia Tv“, din SUA; realizarea melodiei „Hora Dacilor“, pe versuri de Cristi Amarghioalei şi Igor Meschoi, muzica, interpretarea şi aranjamentul muzical de Cristi Amarghioalei şi Igor Meschoi, precum şi contribuţia substanţială a Societăţii „Dacia Revival“ la realizarea filmului documentar dintr-o serie mai lungă „Dacii – Adevăruri tulburătoare“, autor Daniel Rocsin, film ce a avut un larg impact mediatic, pe internet şi în presă.