13.4 C
Craiova
sâmbătă, 10 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalRomanii au ciordit euroii trimisi de UE tiganilor

Romanii au ciordit euroii trimisi de UE tiganilor

Programul european „O sansa in plus“ destinat scolarizarii romilor a fost la un pas de a se duce pe apa simbetei din cauza proastei gestionari a fondurilor alocate de UE. Tiganii din Caracal acuza conducerea Scolii Generale nr. 6 de faptul ca a „ciordit“ din fondurile PHARE. Tinta programului este calificarea a 60 de membri ai comunitatii de romi in meseria de tinichigiu. Octavian Caliu, reprezentantul romilor, care are si calitatea de prim partener al programului, a prezentat o serie de nereguli financiare care au compromis buna derulare a proiectului aprobat in vara lui 2002 de Comunitatea Europeana, prin intermediul Centrului de Resurse pentru Comunitatile de Romi, cu sediul la Cluj.

„O sansa in plus“… pentru neamuri si pile

Incepind cu 1 noiembrie 2002, proiectul a fost pus in practica. Bugetul aprobat pentru „O sansa in plus“ a fost de aproximativ 36 de mii de euro, din care 10% a insemnat contributia beneficiarului programului, Caliu Octavian – reprezentantul tiganilor. Activitatea propriu-zisa a debutat pe 1 decembrie, dupa ce a venit prima transa de bani. „Am cazut de comun acord cu cei trei parteneri (AJOFM Olt, Inspectoratul Scolar General Olt si Primaria Caracal – n.r.) sa-i scolarizam pe cei 60 de tigani in trei serii de cite 20“, spune Octavian Caliu. Initial, in buget au fost trecute zece functii pentru tot atitea persoane care urma sa coordoneze activitatea in cadrul programului, iar la Comunitatea Europeana au fost trimise CV-urile acestora.

Dupa ce proiectul a fost pus in aplicare, in stilul romanesc, statele de plata au fost umflate cu sase persoane. Este vorba despre „neamuri si relatii“, dupa cum a subliniat primarul din Caracal, Gheorghe Anghel. Din cei 16 angajati, 13 sint romani si numai trei tigani – Octavian Caliu si sotia sa, Liliana, si Vasile Ion, profesor de limba romani la Scoala nr. 6. Directoarea unitatii de invatamint, Dorina Rodica Aretu, detinea si functia de director in cadrul proiectului, remunerata cu 220 de euro pe luna. Manager este Misu Slatculescu, profesor de psihologie la aceeasi scoala. Responsabil pentru relatii cu mass-media… sotul directoarei, Paul Aretu.

Munca la negru pe banii UE

Caliu, remunerat cu 160 de euro pe luna, a spus ca o buna perioada la inceput s-a lucrat la… negru pe banii UE: „In noiembrie n-a facut nimeni nimic, dar toti am luat bani. Primii bani i-am luat pe 17 februarie, dar fara sa avem incheiate conventii civile sau alta forma de contract. Scandalul a inceput cind am vazut ca luam mai putini bani, iar casiera mi-a spus ca nu poate sa-mi arate nici statul de plata si nici sa-mi dea fluturas cum era normal, motivind ca totul este confidential“.

Un control al Directiei de Finante Olt a scos in evidenta faptul ca petentul a incasat mai putin cu 4,5 milioane de lei fata de cit trebuia, iar sotia sa, cu… 400 de mii de lei in plus. Totodata s-a mai constatat ca nu exista nici o evidenta contabila a banilor cheltuiti prin acel program. Cu toate acestea, acum doua saptamini a fost rambursata suma de 23 de milioane de lei reprezentind TVA.

Asa-zisa contabilitate a fost tinuta de Elena Jugulete, contabila cu studii medii si angajata cu jumatate de norma la Scoala nr. 6 Caracal. Pina in prezent au fost scolarizati 15 romi, carora AJOFM le-a eliberat certificate de calificare profesionala.

S-a evaporat tabla

Cind abia s-a stins scandalul cu banii, a inceput cel legat de materia prima. Conform proiectului aprobat de UE, programul de scolarizare se intindea pe trei luni si cuprindea saptaminal 45 de ore de instruire practica si sase sau opt ore de carte – materii de cultura generala. Practica se desfasoara in atelierul personal al lui Octavian Caliu.

Pe banii PHARE, scoala trebuia sa asigure materia prima, sculele si echipamentul de protectie pentru fiecare cursant. Octavian Caliu a observat ca de fiecare data cind i se aducea materia prima, era mai putina decit scria in procesul verbal de receptie.

Numai la o singura tura au iesit in minus 42 de kilograme de tabla galvanizata. In total, scoala i-a livrat marfa cu un minus la cintar de peste 400 de kilograme de tabla. Managerul proiectului, Misu Slatculescu, a spus: „Stiam de mult de treaba asta, dar am uitat sa-i spun directoarei Aretu. In prezenta mea a cintarit Caliu tabla si de fiecare data era mai putin decit scria in facturile furnizorului nostru. Aici am cazut noi, ca n-avem cintar la scoala“.

Furnizorul de materie prima este SC CRISNATI SRL, din Caracal.

O demisie onorabila cu „detronare“ de fonduri

Pentru carentele depistate in derularea proiectului, conducerea ISJ Olt a sanctionat-o pe Dorina Rodica Aretu cu 15% pe trei luni, motiv pentru care aceasta a demisionat.

Pina acum, pentru scolarizarea celor 15 romi s-au cheltuit 16 mii de euro din cele 36 de mii si mai sint de scolarizat aproape 75% din cei cuprinsi in program. „Familia noastra nu are probleme. Noi sintem deja integrati in societate. Fata noastra este la liceu, iar fiul nostru este la Scoala de politie. Tot timpul pierdut si banii cheltuiti i-am sacrificat pentru tiganii care n-au decit doua – trei clase, au copii si n-au nici un viitor“.

Primarul din Caracal, Gheorghe Anghel, a confirmat cele spuse de Caliu: „Este pacat ca au ajuns banii europeni pe miinile cui nu merita. Am aflat ca si viceprimarul nostru a fost trecut pe statele de plata intre cei 16. Va garantez ca nu a luat nici un euro de acolo. Ba chiar a fost surprins cind a aflat ca la centrul bugetar, Scoala nr. 6, l-au prins in bugetul proiectului cu 20 de euro pe luna. Am solicitat organelor de control sa efectueze toate verificarile necesate“. Conducerea ISJ Olt a mai spus ca in situatia creata, demisia directoarei Aretu este mai mult decit „onorabila“. Cu atitia bani, orice este onorabil. Caliu se intreaba: „O fi vreo detronare de fonduri?“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS