Este şcoală de patrimoniu, care a împlinit luni 235 de ani de existenţă. Din toamnă însă îşi va pierde numele şi va deveni doar o structură a unei unităţi de învăţământ mai mari. Reprezentanţii ISJ Dolj susţin că numărul mic de elevi de la an la an este îngrijorător, la fel şi performanţele şcolare…
Şcoala nr. 1 „Obedeanu“ a împlinit luni 235 de ani de la prima atestare prin hrisovul domnitorului Alexandru Ipsilanti. Cu acest prilej, la sediul unităţii de învăţământ au avut loc manifestări comemorative, artistice şi sportive. Există toate şansele ca festivitatea de luni să fie ultima de acest gen a unităţii de învăţământ, având în vedere că, începând cu 1 septembrie, Şcoala nr. 1 „Obedeanu“ îşi va pierde personalitatea juridică şi va deveni structură a Şcolii nr. 12 „Decebal“. Câţiva dintre angajaţii Şcolii „Obedeanu“ mai speră ca unitatea de învăţământ să îşi păstreze însă numele, chiar dacă devine structură a altei şcoli, alţii, dimpotrivă, sunt convinşi că sărbătoarea de luni a fost ultima de care s-au putut bucura. Există deja şi o serie de speculaţii privind noua denumire a unităţii de învăţământ: Şcoala nr. 12 „Decebal“, Şcoala „Obedeanu-Decebal“, Şcoala nr. 12 „Obedeanu“ sau pur şi simplu Şcoala nr. 12 „Decebal“ cu structura Obedeanu… „Şcoala «Obedeanu» are ca structură şi Grădiniţa nr. 59 din Craiova. Din nefericire, ne pierdem personalitatea juridică, însă sperăm, aşa cum se întâmplă şi cu şcolile de la sate, să ne păstrăm numele şi să fim şi din această toamnă Şcoala nr. 1 «Obedeanu», structură a Şcolii 12! Este păcat ca această unitate de învăţământ să fie ştearsă din conştiinţa publică“, a spus Lenuţa Andrei, director adjunct al Şcolii „Obedeanu“. Un lucru este însă cert: din această toamnă, posturile de director, director adjunct, contabil şi secretară vor dispărea, iar toate deciziile cu privire la soarta unităţii vor trece în subordinea directorilor Şcolii nr. 12 „Decebal“. Angajaţii Şcolii „Obedeanu“ au intrat deja în procesul de restrângere de activitate, patru dascăli rămânând fără catedră: doi învăţători şi doi profesori – de religie şi, respectiv, fizică/chimie. Sunt şanse ca şi personalul nedidactic să fie împuţinat…
A doua şcoală naţională în limba română din Ţara Românească îşi pierde istoria
Vestea că una dintre cele mai vechi şcoli din ţară va dispărea din această toamnă a stârnit numeroase controverse în rândul craiovenilor. Mulţi s-au arătat revoltaţi de decizia pierderii personalităţii juridice a unei unităţi de învăţământ de patrimoiu, ctitorită de marele boier filantrop Constantin Obedeanu. La 20 mai 1826, Şcoala „Obedeanu“ devine şcoală naţională în limba română, a doua din Ţara Românească, după cea de la „Sf. Sava“ din Bucureşti. A fost, timp de 100 de ani, singura şcoală elementară din Craiova. Aici au învăţat de-a lungul timpului Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru, Gheorghe Chiţu, Alexandru Macedonski, Eugeniu Carada, Constantin Argetoianu, Gogu Constantinescu, Nicolae Titulescu, dr. Constantin Angelescu, Constantin Nicolăescu-Plopşor.
De la an la an, „Obedeanu“ a şcolarizat tot mai puţini elevi
La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj au menţionat că decizia de comasare a acestei unităţi de învăţământ a fost luată ca urmare a faptului că aici se înregistrează de la an la an un număr tot mai mic de elevi. În prezent, în cataloage figurează doar 204 copii. În anul şcolar 2007-2008, „Obedeanu“ a şcolarizat 226 de elevi, în 2008-2009, 205 elevi. „Pentru această toamnă, potrivit estimărilor, la «Obedeanu» nu vor învăţa mai mult de 198 de elevi. În aceeaşi situaţie, confruntându-se cu un deficit de elevi, se află şi Şcolile nr. 35, respectiv nr. 9, pe care am decis să le desfiinţăm şi să le mutăm la Grupul Şcolar «Matei Basarab». Am hotărât însă, pentru binele copiilor din cartierul Brestei, ca şcoala să funcţioneze în continuare, doar să îşi piardă personalitatea. Un lucru este cert, numele şi prestigiul şcolii nu au reuşit să aducă un număr mare de elevi, ci dimpotrivă“, a precizat Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj.
Promovabilitatea din ultimii ani, îngrijorătoare
Potrivit datelor centralizate de inspectorii ISJ Dolj, nici rezultatele la învăţătură ale elevilor din această şcoală nu sunt strălucitoare, în ultimii ani înregistrându-se tot mai multe situaţii în care copiii nu au reuşit să promoveze tezele naţionale. „În anul şcolar 2007-2008, la limba română, din cei 23 de absolvenţi de clasa a VIII-a au promovat doar 19, la matematică, din 23 au promovat 22, la istorie/geografie – doar 20. Cu un an mai târziu însă, din cei 16 elevi evaluaţi au promovat bacalaureatul la limba română doar şapte, la matematică au promovat doar trei, la istorie/geografie- nouă. Aceste rezultate vorbesc de la sine despre performanţele cadrelor didactice şi, implicit, ale elevilor şcolii“, a adăugat inspectorul general al ISJ Dolj.
Surse neoficiale susţin că, deşi în cataloage sunt înscrişi 204 elevi, în realitate numărul celor care frecventează cursurile este însă mult mai mic, copiii fiind îndrumaţi să vină la şcoală în special iarna sau înainte de încheierea semestrului pentru a-şi clarifica situaţia.