Deşi marcajele „BUS“ avertizează că noile amenajări în formă de alveolă sunt locuri în care autobuzele staţionează numai pentru a urca şi coborî călătorii, acestea servesc pentru unii şoferi drept loc de parcare. În acest caz, maşinile RAT-ului sunt nevoite să oprească în mijlocul străzii, iar pasagerii să se strecoare printre maşinile staţionate pentru a ajunge pe trotuar sau la mijloacele de transport în comun.
Sunt cartiere ale Craiovei în care parcarea în staţia de autobuz a devenit o obişnuinţă. Este şi cazul staţiei de la Orizont, din Craioviţa Nouă, al celor de pe bulevardul Titulescu (la Groapă şi în zona Billa), bulevardul Ştirbei Vodă, chiar şi al staţiilor din centru, de pe strada Olteţ, câteva dintre cele „vizitate“ de noi marţi. Ceea ce înseamnă că maşinile în cauză fie aparţin celor care locuiesc în zonă, fie celor care au un loc de muncă în apropiere. Şi ele nu staţionează aşa, din întâmplare, sau câteva minute, pentru o urgenţă, dimpotrivă, rămân acolo parcate ore bune sau chiar întreaga zi. „Cu parcarea autoturismelor în staţiile de autobuz este chiar o problemă. Acest lucru se întâmplă frecvent. Angajaţii noştri vin şi se plâng că trebuie să staţioneze chiar pe mijlocul străzii din cauza acestor maşini parcate. Am avut un caz bizar, când un şofer de la RAT Craiova a fost amendat pentru că nu a staţionat în locul special amenajat pentru staţie, deşi acesta era ocupat de maşini particulare. Noi avem un compartiment specializat pentru ridicări autoturisme, dar decizia este luată de cei de la Poliţia Rutieră. Atunci când angajaţii noştri ne aduc la cunoştinţă, transmitem mai departe, către Rutieră“, a declarat Năstase Şutru.
Ridicările de maşini nu rezolvă problema
Pentru unii şoferi este doar un moft să parcheze cât mai aproape de magazinul în care merg la cumpărături sau de cafeneaua unde îşi fac siesta. Ei nu înţeleg că provoacă haos în trafic, şi aşa destul de aglomerat în Craiova. Alţii sunt veterani în ale parcatului în staţia de autobuz. Aceşti şoferi au mereu o scuză: lipsa locurilor de parcare, pe care administraţia locală tot încearcă de ceva timp să o rezolve. Totuşi, se impune o întrebare. Dacă şoferii sunt ameninţaţi de ridicările auto, iar taxa pentru recuperarea autoturismului este destul de mare – 300 de lei, dacă amenzile pentru parcări neregulamentare sunt la rândul lor destul de ridicate, de ce mai opresc şoferii în staţiile de autobuz? Sau cât de des trec lucrătorii de la Poliţia Rutieră prin aceste zone? „Dacă suntem anunţaţi, noi trimitem un echipaj în zonă. Când se confirmă că în staţia de autobuz sunt staţionate autoturisme, acestea sunt ridicate. Şi cei de la RAT ne-au făcut sesizări de acest gen, fiind direct afectaţi. Numai că zilnic se ridică, în medie, 10-15 maşini, iar echipajele noastre nu pot acoperi toate cartierele oraşului“, a precizat Emil Zuican, şeful Poliţiei Rutiere Craiova.
Dar echipajele Poliţiei Rutiere ar putea să „observe“ autoturismele parcate în staţia de autobuz de pe bulevardul Ştirbei Vodă când stau la o sută de metri şi „direcţionează“ circulaţia. La fel de adevărat este şi faptul că lipsa locurilor de parcare este o problemă, mai ales în zonele centrale, însă asta nu le dă dreptul celor ce au maşină personală să îi împiedice pe ceilalţi să urce în mijloacele de transport în comun.