24.4 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRomânia vrea derogare pentru sacrificare tradiţională a animalelor

România vrea derogare pentru sacrificare tradiţională a animalelor

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a solicitat Comisiei Europene o derogare pentru sacrificarea tradiţională a animalelor, fără aplicarea obligatorie a normelor europene privind asomarea (procedeu în urma căruia animalul îşi pierde simţurile), pentru o perioadă de trei ani, a anunţat astăzi preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş. "În cursul lunii decembrie, am discutat cu reprezentanţii Comisiei despre asomarea animalelor şi am explicat că România trebuie să obţină derogare pentru sacrificarea animalelor, ţinând cont de numărul mare de gospodării şi, implicit, de animale de la noi", a spus Roatiş.

"România este un caz unic în Europa. La noi sunt 1,8 milioane de proprietari cu 4,5 milioane de porci, în vreme ce în Olanda sunt 600.000 de ferme care cresc zece milioane de porci. Fermierii care au doar 50 de euro pensie nu îşi vor permite să cumpere un asomator care costă 200 de euro", a explicat preşedintele ANSVSA. Roatiş a precizat că asomarea nu este responsabilitatea medicilor veterinar, ci a proprietarilor animalelor sacrificate, dar consiliile locale ar putea găsi variante, pe modelul măcelarilor autorizaţi, ca anumite persoane să se ocupe de această activitate. În acest sens, a menţionat că România a solicitat Comisiei derogare pentru sacrificarea animalelor însă, pentru obţinerea unui acord, trebuie să elaboreze un plan pentru o perioadă de trei ani.
"Încă nu am obţinut derogarea, dar răspunsul Comisiei a fost că trebuie să elaborăm un plan privind sacrificarea animalelor, pentru trei ani. În principiu, prin acest plan vom stabili cui revine responsabilitatea asomării, pentru că menirea unui medic veterinar nu este asomarea animalelor, ci vindecarea acestora. Prin urmare, considerăm că asomarea este responsabilitatea proprietarilor, iar consiliile locale trebuie să se implice mai mult", a explicat Roatiş.
Potrivit lui Roatiş, dacă România obţine aprobarea Comisiei, derogarea va fi valabilă pentru trei ani, în perioada sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS