32.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCanicula și poluarea aerului, risc dublu de infarct

Canicula și poluarea aerului, risc dublu de infarct

Zilele toride, combinate cu aerul poluat, cresc riscul de infarct.

În contextul în care în această vară sunt prognozate valuri de caniculă în mai multe regiuni de pe glob, un nou studiu avertizează că temperaturile extreme și poluarea aerului pot chiar dubla riscul de infarct miocardic fatal. Datele ar putea fi folosite, spun specialiștii, la consilierea cetățenilor, scrie revista 360medical. Europa se confruntă în prezent cu unul dintre cele mai severe și mai prelungite valuri de căldură din istoria continentului.

Corelaţie semnificativă între riscul de infarct fatal şi caniculă şi poluare

O cercetare care a analizat datele dintr-o provincie chineză pe parcursul a cinci ani, a constatat o corelație semnificativă între riscul de deces prin infarct și zilele marcate de căldură extremă, frig extrem sau niveluri ridicate de particule poluante în aer.

Studiul a relevat, de asemenea, o creștere a numărului de decese cauzate de infarct în timpul perioadelor extrem de călduroase în rândul femeilor comparativ cu bărbații. De asemenea, predispoziţia este mult mai evidentă la adulții în vârstă față de persoanele mai tinere.

Cu cât valul de caniculă este mai lung, cu atât cresc riscurile

Îngrijorător este faptul că datele arată, de asemenea, că riscul de infarct mortal se intensifică cu cât durează mai mult un eveniment meteorologic extrem. Astfel, cu cât valul de caniculă se prelungeşte, cu atât creşte riscul unui eveniment fatal.

Oamenii de știință chinezi care au realizat studiul și-au propus să utilizeze aceste constatări pentru a preveni viitoarele decese cauzate de un infarct miocardic.
Ei recomandă celor cu risc ridicat să rămână în casă și să evite aerul poluat în timpul valurilor de căldură.

Studiul a analizat peste 200.000 de decese

Datele ar putea fi folosite la consilierea cetățenilor din Europa, care se confruntă în prezent cu unul dintre cele mai severe și mai prelungite valuri de căldură din istoria continentului.
Publicat luni, în revista Asociației Americane a Inimii, Circulation, studiul a analizat datele a peste 200.000 de decese cauzate de un infarct miocardic.

Vârsta medie a deceselor: 77,6 ani

Decesele au fost înregistrate între 2015 și 2022, într-o provincie din estul Chinei. Este vorba despre o regiune cu patru anotimpuri distincte și o gamă largă de temperaturi și niveluri de poluare.

Majoritatea deceselor au fost înregistrate în rândul adulților în vârstă, cu o vârstă medie de 77,6 ani. Peste jumătate (52%) au avut 80 de ani sau mai mult.

Studiul a corelat infarctul cu condiţiile meteo şi nivelul de poluare

Numărul deceselor a fost, în mare măsură, egal în ceea ce privește sexul. S-a constatat o ușoară creștere a numărului de bărbați care au murit în condiții meteorologice extreme (52% bărbați, 48% femei). Studiul a luat în calcul expunerea la particule fine din aer prin măsurători efectuate în fiecare zi în care au survenit decesele, precum și în ziua precedentă.

Citeşte şi: Adolescenţii, certaţi cu activitatea fizică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS