Pentru că nu mai este mult şi vom sărbători Învierea Domnului, nu ar fi rău ca doamnele să se pună la punct cu unele detalii pentru ca preparatele culinare să fie delicioase.
– Ouăle de vopsit pentru Paşti nu mai plesnesc la fiert dacă puneţi în apă două linguriţe de sare.
– Maioneza nu se mai taie dacă peste gălbenuşurile crude turnaţi puţin oţet cald. Frecaţi apoi cu ulei, punând sarea abia la sfârşit.
– Pentru a obţine ouă tari trebuie să le puneţi în apă rece, după care le fierbeţi 15 minute. Dacă preferaţi ouăle cleioase, puneţi-le în apă caldă, iar apoi fierbeţi-le patru minute. Ouăle moi trebuie fierte trei minute, după ce au fost puse în apă caldă.
– Peste ouăle care cad şi se sparg pe podea puteţi presăra sare sau un pumn de făină. După un sfert de oră, le puteţi aduna cu un şerveţel.
Ouă de Paşti în culori naturale puteţi obţine procedând în felul următor:
– sucul de sfeclă crudă le face roşii;
– cojile de ceapă le colorează în galben;
– fiertura de urzică sau de spanac le face verzi;
Pentru ca să prindă bine culoarea, ştergeţi ouăle, înainte de a le pune la fiert, cu suc de lămâie sau cu apă amestecată cu oţet.
– Zahărul vanilat îşi accentuează aroma dacă puneţi în aluatul de prăjituri o linguriţă de sare fină.
– Prăjiturile nu se mai ard dacă puneţi un strat de sare grunjoasă între tabla cuptorului şi fundul formei în care se coc.
– Fripturile vor fi bine pătrunse dacă le ţineţi la cuptor după următorul grafic orar (calculat pentru 500 g.): carnea de miel – 10 minute; carnea de vacă – 15 minute; carnea de berbec – 15 minute; carnea de porc – 30 de minute (la un kilogram de carne, timpul se dublează etc.).
– Fripturile se sărează numai când se scot din cuptor.
– Friptura de porc, de vită, de pasăre devine aurie dacă o pudraţi uşor cu făină sau o ungeţi cu suc de lămâie.
– Stropii de unsoare nu mai sar pe pereţii cuptorului dacă presăraţi pe fundul lui sare fină.
– O sticlă umplută cu apă şi pudrată cu făină înlocuieşte foarte bine un sucitor (vergea), pentru întins aluatul. Dacă apa din sticlă e caldă, coca se înmoaie mai repede.

