-1.6 C
Craiova
vineri, 26 decembrie, 2025
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Femeile mănâncă mai mult din cauza unui dezechilibru chimic

Persoanele supraponderale nu pot fi învinuite pentru faptul că nu se pot abţine de la mâncare. Acesta este rezultatul unui studiu, efectuat de experţi nutriţionişti. Oamenii de ştiinţă au descoperit că unele femei obeze au de suferit din cauza unui dezechilibru chimic prezent în creier, din pricina căruia „victimele“ se bucură mai puţin de gustul bun al mâncării sau de bucatele savuroase. Cercetătorii spun că, din această cauză, persoanele afectate mănâncă prea mult, pentru a compensa lipsa de satisfacţie gustativă. Aceste constatări, făcute în urma unui studiu de un an, explică de ce unii oamenii sunt mai tentaţi să se răsfeţe cu diverse gustări şi să consume porţii uriaşe de mâncare. Cu toate acestea, experţii în nutriţie subliniază că principalele cauze ale obezităţii rămân totuşi lipsa de activitate fizică şi consumul exagerat de mâncare. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 43 de tinere, ideea fiind aceea de a monitoriza felul în care creierul acestora reacţionează atunci când consumă un milkshake de ciocolată. Oamenii de ştiinţă au analizat în primul rând nivelul de dopamină, „răsplata“ de natură chimică ce invadează creierul în timpul desfăşurării activităţilor care produc plăcere, precum mâncatul şi băutul. S-a constatat că satisfacţia este direct proporţională cu viteza cu care dopamina ajunge în creier. Cercetătorii din cadrul Universităţii din Austin, Texas, au făcut tomografii pentru a evidenţia fluxul sanguin din partea creierului, numită striatum dorsal, partea responsabilă cu „recompensele“ şi plăcerea. În următorul an a fost monitorizată greutatea subiecţilor şi s-a constatat că femeile care au reacţionat cel mai puţin la plăcerea provocată de milkshake au fost mai predispuse la îngrăşare. La aceleaşi femei s-a testat şi existenţa unei variaţii genetice asociate cu numărul de receptori de dopamină din creier. Şi în acest caz, s-a constatat că subiecţii care prezentau un număr mai mic de receptori erau mai predispuşi riscului de a se îngrăşa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS