25.6 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjO lună fără activitate la Termocentrala Ișalnița din CEO

O lună fără activitate la Termocentrala Ișalnița din CEO

Una din sucursalele electrocentrale din cadrul Complexului Energetic Oltenia nu derulează niciun fel de activitate de producție de peste o lună de zile.

În data de 24 martie, a funcționat pentru ultima dată grupul energetic și s-a continuat cu menținerea în rezervă a blocului energetic respectiv, singurul care a mai rămas disponibil la unitatea de producție de energie pe care CEO o mai deține în județul Dolj.

Cererea de energie pe bază de cărbune nu este una predictibilă. În plus, și cantitățile de energie pe bază de cărbune au scăzut în mod constant pe piața de energie. Este perioada în care în top este energia fotovoltaică și în funcție de perioade centralele eoliene. De asemenea, pe primul loc în rândul producătorilor se mențin hidrocentralele.

Nu au mai primit cărbune de o lună

Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița nu a mai primit cărbune de peste o lună de zile. De la ultima repornire, respectiv din data de 24 martie, nicio tonă de lignit nu a mai fost livrată de la carierele miniere din județul Gorj către depozitele Termocentralei de la Ișalnița. Aici mai sunt sub 300 de salariați, care vin la serviciu pentru diferite tipuri de activități, însă nu pentru producerea de curent electric, activitatea de bază a termocentralei.

„Din păcate, suntem fără activitate de o lună de zile la Termocentrala de la Ișalnița. În perioadele similare din anii trecuți, aveam o producție însemnată de energie la Ișalnița și livram în Sistemul Energetic Național. A fost pornit un cazan până pe 24 martie, după care a fost oprit. În momentul de față am rămas cu 295 de salariați. Nu mai este niciun angajat de la prestatorul de servicii Minprest Rovinari, care erau încadrați să desfășoare activități la Sucursala de la Ișalnița. S-ar putea să repornim în luna iunie, dar nu este nimic sigur. Cărbune nu mai vine la depozit. Posibil să repornit luna viitoare pentru golirea buncărelor și a depozitului unde mai sunt 50.000 de tone de lignit.

Această cantitate ar asigura funcționarea pentru 10 – 15 zile. În rest, în perioada în care nu se produce energie electrică la Ișalnița, personalul este angrenat în activități de pregătire în caz de repornire, revizie. Facem probe cu instalațiile, executăm activități conexe pentru ca echipamentele să fie pregătite, dacă vor fi folosite. Este un semnal destul de prost acela că de când s-a oprit grupul la termocentrală nu a mai venit măcar o tonă de cărbune!”, conform lui Nicușor Văduva, sindicalist în cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Ișalnița, din județul Dolj.

Citește și: CEO se menține pe podiumul producătorilor de energie electrică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS