37.9 C
Craiova
miercuri, 23 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocal„Hänsel și Gretel“, pe scena Operei Române Craiova

„Hänsel și Gretel“, pe scena Operei Române Craiova

Opera Română Craiova pregăteşte pentru începutul lunii februarie premiera operei „Hänsel și Gretel“ de Engelbert Humperdinck, pe un libret de Adelheid Wette, după Frații Grimm, una dintre cele mai iubite creații muzicale pentru copii. Spectacolul, în regia lui Traian Săvinescu, de la Teatrul „Puck“ din Cluj-Napoca, și sub conducerea muzicală a dirijorului Alexandru Iosub, va avea loc joi, 6 februarie, de la ora 19.00, și va fi reluat, cu altă distribuție, pe 8 februarie.
În sala de spectacole se repetă. Solişti, balerini, întreaga echipă tehnică este la lucru. Se pun la punct detalii pentru a construi acest spectacol „de o factură mai specială“, cum îl caracteriza regizorul Traian Săvinescu, prezent pentru prima dată la Opera Română să monteze o reprezentaţie. E când în scaunul spectatorului, când pe scenă, pentru a da indicaţii acolo unde trebuie. Soliştii sunt întrerupţi deseori de intervenţiile sale constructive.
„La strofa a doua sunteţi acolo, la copac“ sau „Staţi amândoi cu luminile la aceeaşi înălţime, iar aici trebuie pusă luna pe fundal“, urmate de alt îndemn „Încet. Nu vă grăbiţi, aveţi vreme destulă“.
În scenă intră şi două păpuşi purtate de balerini pentru a reda „un moment foarte sensibil, delicat, de reverie, care, cu siguranţă, combinând atmosfera muzicală cu cea plastică, vizuală, în mod normal va avea un foarte bun impact emoţional“, ne destăinuie regizorul.

Viziunea regizorală

Publicul va putea admira un spectacol atractiv, viu, după cum ne garantează creatorul lui. „În colaborare cu maestrul Alexandru Iosub, conducătorul muzical al spectacolului, am dorit să fac un spectacol atractiv, viu şi în nici un caz plictisitor. Am tot respectul pentru compozitorul Engelbert Humperdinck, dar spectacolul pentru copii de astăzi are nevoie de o dinamică, de o schimbare a imaginii, care se întâmplă destul de des pe parcursul montării mele. Copilul este din ce în ce mai puţin păcălit de anumite convenţii sau forme neadecvate spiritului său şi atunci e nevoie de dinamizare. Spectacolul l-am dinamizat prin tăieturi inteligent făcute la nivelul muzicii, în aşa fel încât să nu alterăm ansamblul din punct de vedere vocal. Am ales acele fragmente care sunt mai interesante din punct de vedere sonor. Spectacolul în original durează două ore şi jumătate, sunt două ore şi jumătate de muzică. E greu să ţii copilul atent, ca să nu mai zic că ar fi nevoie de un efort logistic senzaţional, ca să poţi duce o reprezentaţie de asemenea amploare. În forma redusă, cred că spectacolul va fi foarte bine primit. În afară de faptul că am aplicat tăieturi la nivel muzical, o seamă de fragmente au fost înlocuite de unele de proză tocmai pentru a dinamiza acţiunea. Sigur, sunt şi lucruri care ţin de viziunea regizorală în modul de abordare a acestui titlu. În primul rând, prologul este susţinut din punct de vedere vizual. Pe de altă parte, pădurea este magică, susţinută de actori balerini, iar căsuţa de turtă dulce este un copac plin cu fructe din turtă dulce. Copacul de turtă dulce este sălaşul vrăjitoarei, care are şapte pisici pe post de servitori. E o întreagă tărăşenie aici, dar lucrurile sper să fie bine şi, după cum cunosc eu sufletul copilului, sensibilitatea lui, cred că le va plăcea foarte mult copiilor. Eu îi consider pe copii nişte oameni foarte inteligenţi, cu o intuiţie care depăşeşte nivelul adultului, astfel încât îţi trebuie maximă rigoare şi exigenţă faţă de tine însuţi ca să fii la nivelul pretenţiilor lor. Şi noi cred că o aveam, astfel că spectacolul se va bucura de apreciere“, a precizat Traian Săvinescu, regizorul spectacolului „Hänsel și Gretel“.

Dublă distrubuţie 

Opera „Hänsel și Gretel“ va avea distribuţii diferite în cele două reprezenţaii din 6 şi 8 februarie. Soliştii care vor da viaţă personajelor sunt: Florentina Soare / Mădălina Zamfir (Hänsel), Diana Țugui / Andreea Leonte Vasile (Gretel), Edith Mag / Aura Dudu (Gertrude), Ioan Cherata / Mircea Tudora (Peter), Noemi Modra / Carmen Drăniceanu (Pajul zânei), Eva Ștefănescu (Crăiasa Pădurii), Laurențiu Nicu, Noemi Modra / Bogdan Olaru, Carmen Drănicenu (Moș Ene și soția), Laurențiu Nicu / Bogdan Olaru (Vrăjitoarea), Edith Mag / Andreea Gheorghe (Scriitoarea), Pavel Uncu / Costin Nanu (Băiatul) și Andreea Gheorghe / Anca Țecu (Fetița). Li se vor alătura Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei Române Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS