Situaţia oamenilor fără acoperiş deasupra capului a ajuns în atenţia autorităţilor locale. Singurul adăpost din Craiova pentru persoanele fără locuinţă este deja ocupat la capacitate maximă. Pentru a găsi o soluţie pentru oamenii străzii, autorităţile au apelat la Căminul pentru Persoane Vârstnice (CPV) sau la Spitalul de Urgenţă, iar pentru o noapte i-au cazat chiar şi în Filarmonică.
Îi observăm zilnic în intersecţii, pieţe, parcuri sau hoinărind pur şi simplu pe stradă, implorând mila trecătorilor grăbiţi şi deranjând prin simpla lor prezenţă. Când temperaturile scad, iar viscolul se instalează, viaţa acestor oameni depinde implicit de cei care le pot oferi un adăpost. Fiecare om al străzii are povestea sa. Unii au ales să trăiască în acest fel, în timp ce alţii au fost obligaţi de împrejurări să aleagă acest mod de viaţă, strada devenind pentru ei locul căruia îi spun casă. Ninsorile din ultimele zile, temperaturile scăzute i-au determinat pe oamenii străzii să caute un loc cald în care să se adăpostească pentru o scurtă perioadă. Pentru că nu au unde să se protejeze de frig, unii ajung cu probleme medicale grave, cu degerături, riscând să treacă prin operaţii dificile de amputare. Din păcate, soluţiile pe care autorităţile le rezervă acestei probleme sunt limitate şi nimeni nu poate spune cu certitudine când şi dacă vor apărea mijloace adecvate de protecţie socială pentru cei care trăiesc sub cerul liber.
Şapte oameni ai străzii au fost internaţi la Centrul Social „Sfântul Vasile“
Am întâlnit o parte din aceşti oameni, care din diverse motive au ajuns să trăiască sub cerul liber, la Centrul Social „Sfântul Vasile“ aflat sub patronajul Mitropoliei Olteniei, prin Asociaţia „Vasiliada“. Are o capacitate de 50 de locuri, însă doar în ultimele trei zile, şapte persoane au solicitat găzduire. În camere s-au pus saltele suplimentare pentru a face faţă valului de solicitări. Sunt de loc din Craiova, Coţofeni, Palilula, Moţăţei, însă de ani buni stau pe străzile oraşului. Aurel Poenaru este doar unul din aceşti oameni. Deşi are doar 57 de ani, necazurile şi-au lăsat amprenta pe chipul său: „De câţiva ani locuiesc pe unde apuc. Nu am familie, nu am copii, nu mai am locuinţă. Am solicitat o locuinţă socială la Primăria Craiova, de aproximativ patru ani, însă nici până acum nu am primit un răspuns. Săptămâna trecută, atunci când a început viscolul, m-am dus la spital, în urgenţă. Aşa procedăm de câţiva ani, odată cu venirea iernii cerem sprijinul medicilor. Am stat internat doar o noapte, apoi m-au adus cu Ambulanţă în acest centru“, a povestit bărbatul. În aceeaşi cameră, l-am găsit şi pe Ion Bobocea, de 61 de ani. Încă resimte frigul suportat în viscolul din ultimele zile. Nu-şi mai aminteşte în ce împrejurimi locuinţa i-a luat foc. Ştie doar că a trăit la Coţofenii din Faţă şi că nu are pe nimeni… Chiar dacă Adăpostul „Sfântul Vasile“ este ocupat la capacitate maximă, reprezenanţii centrului au hotărât să deschidă în continuare uşa tuturor celor care au nevoie de găzduire, hrană caldă, asistenţă medicală, îngrijire.
Patru persoane trecute de 60 de ani au ajuns la cămin
Şi la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova au ajuns, în ultimele 48 de ore, oameni fără locuinţă. Deşi unul dintre imobilele instituţiei a intrat în reabilitare, din cauza vremii şi pentru a preîntâmpina situaţia ca oamenii să moară îngheţaţi în stradă, conducerea a decis internarea acestora. „Ca şi în anii trecuţi, nu am putut rămâne indiferenţi la soarta persoanele aflate în risc pe străzi, în viscol şi zăpadă. Până în prezent, am internat patru persoane trecute de 60 de ani. În zilele următoare, vom încerca să discutăm cu acestea, să vedem ce putem face pe termen lung pentru a le ajuta. Există şanse ca, în cazul în care aceşti oameni doresc, să rămână internaţi în regim de permanenţă în centrul nostru“, a menţionat Vali Giurcă, director al CPV Craiova.
Filarmonica „Oltenia“, adăpost pentru o noapte
În ultimele zile, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Administraţiei Publice şi Asistenţă Socială, 17 persoane au avut nevoie de adăpost. „Pentru o noapte, am luat decizia să cazăm, în regim de urgenţă, opt persoane în sediul Filarmonicii «Oltenia». Cinci persoane erau din afara Craiovei şi, fiind prinse de viscol, nu s-au mai putut deplasa spre locuinţe până a doua zi. Pe ceilalţi trei însă i-am dus la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova. Îi sfătuim pe toţi cei care zăresc oameni fără adăpost pe străzile Craiovei să-i îndrume să se adreseze mai întâi Spitalului de Urgenţă. După o evaluare a stării de sănătate a acestor persoane, vom decide unde îi putem interna. Am primit sprijin în aceste zile şi din partea unei fundaţii cu care avem încheiat un parteneriat şi am reuşit să cazăm un tânăr hipoacuzic care nu avea unde să se adăpostească. Ne-a mai solicitat ajutor şi o femeie care până acum locuia la o familie de craioveni, unde îngrijea o persoană vârstnică şi care a rămas fără slujbă şi implicit fără adăpost. Pe aceasta am internat-o la Căminul pentru Persoane Vârstnice, iar ceilalţi craioveni fără locuinţă au ajuns la Adăpostul «Sfântul Vasile»“, a precizat Ioana Stoian, director executiv la Direcţia Administraţie Publică şi Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Craiova.