33.1 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalReţinut pentru înşelăciuni cu cereale

Reţinut pentru înşelăciuni cu cereale

http://www.youtube.com/watch?v=Qmt0KehfsW4

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au reţinut, miercuri, un craiovean suspectat că a înşelat mai multe persoane cu aproape 300 de tone de grâu, prejudiciul fiind estimat la 170.000 de lei.

Craioveanul Mihăiţă Romulus Mihart, de 34 de ani, a ajuns în arestul IPJ Dolj miercuri, după ce a fost reţinut de polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj, care îl acuză de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Anchetatorii au stabilit că, în iulie şi august, Mihăiţă Mihart, în calitatea sa de administrator al SC Chermifarm SRL Craiova, în mod premeditat şi repetat, a indus în eroare mai multe persoane fizice şi juridice din Dolj şi Mehedinţi de la care a achiziţionat mari cantităţi de cereale. Bărbatul s-a oferit să plătească vânzătorilor pe cereale un preţ destul de bun, mult mai mare decât preţul pieţei, iar aceştia au livrat marfa în baza unor contracte de vânzare-cumpărare.
După ce a primit cerealele, Mihart a „uitat“ să le achite şi să înregistreze tranzacţiile în evidenţa contabilă a societăţii. În final, bărbatul le-a vândut în calitate de persoană fizică la un preţ mai mic decât cel de achiziţie. Poliţiştii doljeni au precizat că, până în prezent, au fost identificate două persoane fizice şi două societăţi comerciale de la care craioveanul a achiziţionat cantitatea de 277 de tone de grâu, producând acestora un prejudiciu de aproximativ 170.000 de lei. Oamenii legii au precizat că bărbatul va fi dus la Judecătoria Segarcea cu propunere de arestare preventivă.

Condamnat în alt dosar

Mihart nu este la prima întâlnire cu ofiţerii de la Investigarea Fraudelor, el fiind arestat preventiv în aprilie, anul trecut, într-un alt dosar penal. Mihart a fost arestat alături de craioveanul Andi Sfîrlogea la începutul lunii aprilie 2012, cei doi fiind acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi la transmiterea fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală. Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au stabilit atunci că „creierul“ afacerii era Horaţiu Ene, care la acea dată era arestat preventiv în alt dosar de evaziune fiscală. Mai exact, oamenii legii au stabilit că, între octombrie 2010 şi martie 2011, Sfîrlogea, în calitate de împuternicit al SC Soradi Com SRL, a pus la dispoziţia lui Ene, administratorul firmei, documente pentru livrări fictive de mărfuri cu scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. În acest fel, Sfîrlogea l-a ajutat pe Ene la comiterea unei evaziuni fiscale de 1.060.995 de lei. Poliţiştii au mai stabilit că, în 2010, Mihart i-a ajutat atât pe Sfîrlogea, cât şi pe Ene să se sustragă urmăririi penale prin preluarea în mod fictiv a părţilor sociale ale SC Soradi Com SRL în schimbul sumei de 35.000 de lei. Pe 17 decembrie, anul trecut, inculpaţii au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi. Horaţiu Ene a fost condamnat la patru ani şi şase luni de puşcărie, iar Sfîrlogea şi Mihart au primit câte doi ani de puşcărie.
Ulterior, pe 23 mai, anul acesta, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Sfîrlogea la un an şi 11 luni de închisoare, însă cu suspendare, şi a respins apelurile formulate de Ene şi Mihart. În prezent, acest dosar este pe rolul Înaltei Curţi, instanţă care judecă recursurile formulate de inculpaţi împotriva hotărârii Curţii de Apel Craiova. Următorul termen a fost fixat de judecătorii bucureşteni pentru 9 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS