10.1 C
Craiova
sâmbătă, 10 mai, 2025
Știri de ultima orăLocal„Regele asfaltului“ din Mehedinţi, ridicat de DIICOT

„Regele asfaltului“ din Mehedinţi, ridicat de DIICOT

Mai multe persoane, printre care comisarul-şef al Gărzii Financiare Mehedinţi, directorul executiv al finanţiştilor mehedinţeni şi Sorin Duducea, considerat „regele asfaltului“ din judeţ, au fost ridicate de procurorii DIICOT Craiova, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani

Procurorii DIICOT şi ofiţerii BCCO Craiova au descins, ieri-dimineaţă, la 24 de adrese din Mehedinţi, Dolj şi Olt, fiind vizate 20 de persoane care au format un grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani.
Printre suspecţi se numără omul de afaceri mehedinţean Sorin Duducea, fost director al Secţiei Drumuri Naţionale Drobeta Turnu Severin, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Mehedinţi, Violeta Crăciun, şi Gheorghe Huza, comisar-şef la Garda Financiară Mehedinţi şi fost director al instituţiei.
Potrivit procurorilor DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova, „membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale utilizând mai multe societăţi comerciale, controlate direct sau prin persoane interpuse, prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi fiscale aferente unor operaţiuni comerciale fictive, în cuantum de peste 29.000.000 de lei, pentru care au dedus în mod ilegal TVA şi au diminuat impozitul pe profit“. Anchetatorii au mai reţinut că atât omul de afaceri Duducea, cât şi ceilalţi patroni de firme implicaţi în acest caz au fost sprijiniţi de un comisar-şef din cadrul Gărzii Financiare Mehedinţi şi un director executiv din cadrul DGFP Mehedinţi.
Din acest circuit se pare că face parte şi SC Ardia SRL, din judeţul Olt, patronul acesteia, Remus Anghelescu, fiind ridicat, ieri, din Craiova, unde locuieşte fără forme legale. De asemenea, tot ieri, au avut loc descinderi la Strehaia, la locuinţele unor romi care ar deţine societăţi despre care există suspiciuni că au emis facturi fictive către societatea Via Vita, pentru diverse servicii şi mărfuri, fără a plăti TVA şi impozit pe profit.
Din calculele procurorilor, prejudiciul cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor depăşeşte suma totală de 2.200.000 de euro.
După percheziţii, începând de ieri după-amiază, la sediul DIICOT Craiova au fost aduse, pe rând, 21 de persoane care urma să fie audiate.
Acţiunea de ieri a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de crimă organizată din Mehedinţi şi Olt, suportul tehnic fiind asigurat de ofiţerii SRI din Mehedinţi şi Timiş.

Cine este Sorin Duducea

Duducea a fost director adjunct al Secţiei Drumuri Naţionale Drobeta Turnu Severin din 2007 şi până în februarie 2012, când a preluat funcţia de director general. Omul de afaceri este unic asociat al SC Via Vita Construcţii (fostă Tehno Proiect).
Potrivit Registrului Comerţului, dar şi propriei declaraţii de avere, soţia omului de afaceri, Manuela Duducea, este asociată, alături de alte două persoane, într-o altă societate, Via Vita SRL, al cărui administrator este Victor Bâlbă, ridicat şi el ieri de anchetatori.
Prin Via Vita Construcţii, Duducea ar fi încasat în ultimii ani de la autorităţile publice locale, în special de la Consiliul Judeţean Mehedinţi, şi de la Primăria Drobeta Turnu Severin, peste 18,2 milioane de lei (aproximativ 4,5 milioane de euro) din lucrări de reabilitare sau întreţinere de drumuri şi infrastructură.
Din aceeaşi declaraţie de avere aflăm că familia Duducea are o avere frumuşică. Împreună cu soţia sa, Manuela Duducea, are în proprietate nouă terenuri, dintre care trei agricole, cinci în intravilan şi unul extravilan. Cinci din cele nouă terenuri au fost cumpărate numai între anii 2008 şi 2010. Pe lângă terenuri, familia Duducea deţine şi trei case, dintre care două din moşteniri, iar una a fost cumpărată în 2005.
Sorin Duducea a mai fost în vizorul anchetatorilor, când Agenţia Naţională de Integritate a constatat un conflict de interese, iar afaceristul şi-a pierdut funcţia de director al Secţiei Drumuri Naţionale Drobeta Turnu Severin.
Avocatul lui Duducea şi al altor suspecţi ridicaţi ieri, Pompiliu Drăghici, a declarat că dosarul clientului său a apărut după ce l-a deranjat pe Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ Caraş-Severin. „Duducea, care a avut lucrări la Severin, l-a deranjat pe Frunzăverde luând licitaţii şi în Caraş-Severin. Acesta, prin oamenii pe care îi are, a pus Garda Financiară şi s-a făcut un dosar, care este acum la DIICOT Craiova“, a explicat Pompiliu Drăghici.
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au mai precizat că, după ce toţi suspecţii vor fi audiaţi, în cazul lor se vor dispune măsurile legale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS